Kijk de video’s, leer de basis van Lean én word White Belt

Tools | Lean

Kijk de video’s, leer de basis van Lean én word White Belt

Wil je snel en makkelijk de basis leren van Lean? Maar heb je geen tijd om lappen tekst te lezen? Zoek niet verder! In deze blog nemen we je in 5 video’s mee langs de belangrijkste Lean onderwerpen. Hierdoor kan jij jezelf, na het kijken en begrijpen van deze video’s, direct al een echte Lean White Belt noemen. Misschien stimuleert het je zelfs wel om nog meer te leren over Lean en door te groeien naar een Green Belt.

Wat is Lean?

Steeds meer organisaties beweren tegenwoordig dat ze werken op een Lean manier. Maar wat bedoelen ze hier eigenlijk mee? In de basis hangt Lean samen met 5 principes: Waarde, waardestroom, flow, pull en perfectie.

Value Stream Map

Zoals je in het vorige filmpje hebt gezien, werd het tweede Lean principe gevormd door de waardestroomanalyse. De tool die hierbij wordt gebruikt heet ook wel de Value Stream Map. De Value Stream Map brengt verbetermogelijkheden van je proces in kaart en biedt een startpunt om gestructureerd te gaan verbeteren.

Verspillingen elimineren

Om het derde Lean principe van flow na te kunnen streven, is het zaak dat alle onderdelen in een proces zoveel mogelijk gestroomlijnd zijn. Het elimineren van verspillingen vormt een belangrijk onderdeel hiervan. In deze video kom je erachter welke vormen van verspillingen er allemaal zijn.

Muda, Muri, Mura

Muda, Muri en Mura zijn 3 Japanse termen die samenhangen met het derde en vierde Lean principe, respectievelijk flow en pull. In deze video vertellen we je hoe je de drie frustratiebronnen van Muda, Muri en Mura kan bestrijden met behulp van Lean Management.

Kanban

De tool Kanban draagt niet alleen bij aan het vierde Lean principe van pull, maar kan bij goede implementatie ook bijdragen aan het vijfde Lean principe van perfectie. Kanban creëert een duidelijk visueel overzicht van het werk. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden om als team blijvend te communiceren over de voortgang van het werk.

Gefeliciteerd! Nu je alle video’s hebt bekeken en alles snapt, ben jij een echte Lean White Belt. Wil je nog meer leren over Lean of doorgroeien naar een Yellow Belt of Green Belt? Bekijk dan zeker ons Lean trainingsaanbod.

 

Ook interessant:

Ga naar WhatsApp