Hoe kies je een Lean Six Sigma project?

Als manager wil je graag een Lean Six Sigma project uitvoeren om de processen binnen je bedrijf te verbeteren. Maar hoe kies je het juiste project? Hier zijn enkele richtlijnen om rekening mee te houden bij het kiezen van een Lean Six Sigma project:

  1. Bepaal de grootste uitdagingen waar je bedrijf momenteel mee wordt geconfronteerd. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gesprekken te voeren met je managementteam, of door een enquête te houden onder je medewerkers. Zorg ervoor dat jouw project één van deze uitdagingen is, of ermee gerelateerd is. Dit zorgt ervoor dat je managementteam het project de nodige aandacht zal geven, en snel obstakels uit de weg zal ruimen.
  2. Bepaal ook de grootste uitdagingen vanuit het standpunt van de klant. Zoek klachten van klanten op, luister naar telefoongesprekken van het callcenter en bel klanten die je bedrijf niet langer gebruiken. Hiermee kun je problemen prioritiseren en zo een project kiezen dat belangrijk is voor de klanttevredenheid.
  3. Zorg dat het project haalbaar is. Kan het realistisch gezien afgewerkt worden binnen zes maanden? Als het langer duurt, kun je teamleden verliezen als ze overschakelen naar een andere job, of kan het team gefrustreerd raken omdat ze schijnbaar geen vooruitgang boeken. Bovendien is zes maanden een gebruikelijke termijn voor een Lean Six Sigma project.
  4. Bepaal of het project een meetbare invloed zal hebben op de processen of financiën van het bedrijf. Begin geen project zonder te weten welke de voordelen voor het bedrijf zullen zijn. Dit helpt je team te motiveren en het project aan te tonen als succesvol aan het management.
  5. Bepaal ook je procescapaciteit. Als je je proces niet op orde hebt, kun je het best eerst werken aan de basis voordat je met verbeteringen begint. Dit betekent bijvoorbeeld dat je eerst de data
  6. moet verzamelen, analyseren en proces flows moet documenteren voordat je kunt beginnen met verbeteren van de processen.

Het is belangrijk om te realiseren dat het kiezen van een Lean Six Sigma project niet iets is dat je even snel doet, maar dat het een grondig proces is dat vereist dat je inzicht hebt in de processen van je bedrijf, de problemen waarmee je wordt geconfronteerd en de prioriteiten van zowel het management als de klanten. Bovendien moet je rekening houden met de haalbaarheid van het project en de verwachte impact ervan op de processen of financiën van het bedrijf. Door rekening te houden met deze richtlijnen, kun je een weloverwogen keuze maken voor een Lean Six Sigma project en de processen binnen je bedrijf efficiënter maken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat een Lean Six Sigma project een teaminspanning is en dat het team belangrijke rol speelt in de selectie van het project. Het is aan te raden om het team bij de selectie van het project te betrekken. Dit kan helpen bij het verkrijgen van inzicht in de problemen van het team en de belangen van de teamleden.

Het is ook aan te raden om met verschillende stakeholders te praten om hun bezorgdheden en verwachtingen te begrijpen en zo een project te kiezen dat aansluit bij de prioriteiten van het bedrijf en de klanten.

In samenvatting, het kiezen van een Lean Six Sigma project vereist een grondige analyse van de processen, problemen, prioriteiten en haalbaarheid van het project. Door rekening te houden met deze factoren, kun je een weloverwogen keuze maken voor een Lean Six Sigma project en de processen binnen je bedrijf efficiënter maken.

Bureau Tromp helpt jou graag je Lean Six Sigma project opzetten. Neem contact met ons op.

Ga naar WhatsApp