Dit zijn de verschillende Lean Six Sigma Belts

Belts | Yellow Belt

Dit zijn de verschillende Lean Six Sigma Belts

Bij Bureau Tromp bieden we verschillende niveaus van certificering aan. Deze niveaus worden weergegeven aan de hand van de belt-structuur. We onderscheiden zes Lean Six Sigma Belts:

  • Lean Six Sigma Yellow Belt
  • Lean Six Sigma Orange Belt
  • Lean Six Sigma Green Belt
  • Lean Six Sigma Black Belt
  • Lean Six Sigma Master Black Belt
  • Lean Six Sigma Champion Belt

Welke belt voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van jouw rol binnen de organisatie en jouw persoonlijke ambitie. Hieronder lichten wij toe welke belt wanneer van pas komt.

Lean Six Sigma Yellow Belt

De Yellow Belt is een eerste kennismaking met Lean & Six Sigma. Heb je nog (bijna) geen kennis van Lean Six Sigma en wil je weten wat het je kan bieden, dan is de Lean Six Sigma Yellow Belt-training een mooie eerste stap. De training duurt een dag en is een korte introductie van Lean, Six Sigma en de samenwerking tussen beide filosofieën. Aan het einde van de dag ga je ervaren hoe je daadwerkelijk processen verbetert: aan de hand van een processimulatie leer je hoe je de theorie ook daadwerkelijk vertaalt naar de praktijk.

Lean Six Sigma Orange Belt

De Orange Belt is bedoeld voor diegene die zelf met Lean aan de slag willen gaan of onderdeel uitmaken van een groter Lean Six Sigma-project. Je leert tijdens onze Lean Six Sigma Orange Belt training in twee dagen de basisprincipes van Lean Six Sigma (vergelijkbaar met de Yellow Belt), maar je maakt daarnaast ook kennis met de projectstructuur van een Six Sigma-project. Ook ga je aan de slag met een aantal handige tools die je direct kunt inzetten om continu verbeteren onderdeel van de cultuur te maken.

Lean Six Sigma Green Belt

Bij onze Lean Six Sigma Green Belt training word je in zes dagen opgeleid tot projectleider in Lean Six Sigma-trajecten. Waar de Orange Belt nog vrij oppervlakkig de projectstructuur behandelt, ga je bij de Green Belt de diepte in om een project volgens de zogenaamde DMAIC-structuur op te zetten en te begeleiden. Je gaat uitgebreid oefenen met de instrumenten en kunt ze ook direct toepassen in je eigen werkpraktijk. Ook komt er een stuk verandermanagement aan bod: hoe neem je collega’s mee en realiseer je een duurzame verandering?

Lean Six Sigma Black Belt

Wil je echt de diepte in, kies dan voor de Black Belt. De Lean Six Sigma Black Belt training is voor diegenen die hét aanspreekpunt voor Lean Six Sigma binnen de organisatie willen zijn. Als doorgewinterde Black Belt coach je Green Belts en ben je sparringpartner voor de directie van strategie tot aan de uitvoering. Om je voor deze rol goed voor te bereiden is de Black Belt training opgedeeld in een theoretisch deel en een praktijkdeel. Daarnaast besteden we extra aandacht aan stakeholdermanagement, coachingsvaardigheden, data-analyse, verandermanagement en programmamanagement.

Lean Six Sigma Champion Belt

De Champion Belt is een tweedaagse training en is bedoeld voor managers die het Lean Six Sigma-gedachtegoed verder willen uitrollen binnen hun organisatie. Met deze training zijn zij in staat Green- en Black Belts te inspireren en faciliteren bij het uitvoeren van projecten. Je draagt bij aan een goede doorgang van projecten en beoordeelt dat de juiste prioriteiten worden gesteld. Door een gedeelde visie op Lean en Six Sigma binnen jouw organisatie worden veranderingen gerealiseerd en geborgd.

Welke Lean Six Sigma Belt is geschikt voor mij?

Als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt over de verschillende Lean Six Sigma Belts mag je altijd contact opnemen. Graag helpen we je om de juiste Belt te kiezen die het meest geschikt voor jou is. Neem contact met ons op.

Bureau Tromp Lean

Ook interessant:

Ga naar WhatsApp