Slimmer werken,
blije klanten

Lean Six Sigma Orange Belt Training

De Lean Six Sigma Orange Belt is de de tussenstap tussen de Yellow Belt en de Green Belt training. Deze training is voor mensen die, naast de basis van Lean Six Sigma, ook de belangrijkste tools zelf in praktijk willen brengen.

In tweede dagen doorlopen we aan de hand van een simulatie de DMAIC-projectstructuur. Hierbij leggen we een aantal tools uit en passen we ze direct toe, zoals bijvoorbeeld  Value Stream Mapping en Root Cause Analysis. Na afloop heb je een duidelijk beeld van wat een LSS-verbetertraject is en hoe je zelf een aantal instrumenten in de praktijk kunt toepassen.

 

Orange Belt

Woe. 14 maart 2018 in Utrecht (Meeting Plaza)

In de Orange Belt training leer je in 2 dagen de achtergrond en theorie van Lean Six Sigma. We leren je hoe de Lean methodiek in een verbeterproject wordt toegepast om klantwaarde toe te voegen. Trainingsdata: 14 + 15 maart 2018.

Inschrijven

Optie nemen

Orange Belt

Din. 22 mei 2018 in Utrecht (Meeting Plaza)

In de Orange Belt training leer je in 2 dagen de achtergrond en theorie van Lean Six Sigma. We leren je hoe de Lean methodiek in een verbeterproject wordt toegepast om klantwaarde toe te voegen. Trainingsdata: 22 + 23 mei 2018.

Inschrijven

Optie nemen

Orange Belt

Don. 12 juli 2018 in Utrecht (Meeting Plaza)

In de Orange Belt training leer je in 2 dagen de achtergrond en theorie van Lean Six Sigma. We leren je hoe de Lean methodiek in een verbeterproject wordt toegepast om klantwaarde toe te voegen. Trainingsdata: 12 + 13 juli 2018.

Inschrijven

Optie nemen

Inhoud van de Lean Six Sigma Orange Belt opleiding

Als Orange Belt herken je verspillingen in bedrijfsprocessen. Je weet hoe een Lean project is opgebouwd en welke instrumenten, in welke projectfase gebruikt worden om procesverbeteringen door te voeren. Je hebt na de training voldoende kennis om deel te nemen aan een Lean Six Sigma verbeterproject. Daarnaast ben je in staat kleinere projecten te monitoren, je eigen werkzaamheden te evalueren en te optimaliseren. De training bestaat uit een mix van theorie en praktische oefeningen. We gaan aan de slag met een (eigen) praktijkcase waarin je de Lean Six Sigma materie leert toepassen.

Het trainingsprogramma van Orange Belt

Dag 1

 • Introductie in Lean Six Sigma
 • Waar komen de methodieken vandaan?
 • Hoe versterken Lean en Six Sigma elkaar?
 • Introductie DMAIC
 • Klantwaarde en de 8 vormen van verspilling
 • Kaizen en verbeterborden
 • Value Stream Mapping
 • Dag- & weekstarts
 • 5S & de opgeruimde werkplek
 • Processimulatie

Dag 2

 • Verdieping DMAIC
  • Define
  • Measure
  • Analyse
  • Improve
  • Control
 • Balanceren van een proces: flow en takt tijd
 • Van push naar pull productie
 • Perfectie
 • Reflectie

DMAIC

Afbeelding: een DMAIC cyclus is een van de kenmerken van een Lean Six Sigma project. DMAIC staat voor Define, Measure, Analyze, Improve, Control. De DMAIC structuur zorgt ervoor dat iedere fase zorgvuldig wordt doorlopen en dat de juiste instrumenten in de juiste fase worden toegepast.

Dag 1 Als iedereen binnen is, is het tijd om kennis te maken en er wordt besproken wat de verwachtingen van de dagen zijn. Nadat er kennis gemaakt is, starten we met de introductie van Lean materie. De trainer zal toelichten waar Lean Six Sigma vandaan komt, en plaatst dit in historische en geografische context.
Vervolgens komt aan bod wat het verschil is tussen Lean (management) en Six Sigma (statistiek) en hoe het elkaar versterkt (de statistiek zal basaal behandeld worden). Waarom het één niet zonder het ander kan.
De basis van DMAIC wordt behandeld, de Lean instrumenten zoals Kaizen, VSM (Value Stream Mapping), 5S komen aan bod en hoe deze tools een plek hebben binnen een Lean project.
Een deel van de middag bestaat uit een processimulatie; je gaat aan de slag met de theorie. Cursisten vinden dit een waardevol onderdeel van de dag omdat je zult begrijpen hoe de Lean principes in de praktijk worden toegepast. Je oefent en ervaart. Naast leerzaam, is het ook erg leuk!

Dag 2 starten we met verdieping van de DMAIC cyclus. Je leert hoe DMAIC (Define, Measure, Analyse, Improve, Control) een logische plek heeft binnen een Lean verbeterproject. Per stap zal de trainer uitleggen welk doel het dient, hoe je het toepast en welk instrument bij welke stap ingezet wordt, en wáárom.
Daarnaast komt het tijd- en ritme-aspect in een Lean verbeterproject aan bod. De trainer zal push-pull productie behandelen; het (trek)-sturingsprincipe, onderdeel van Lean Manufacturing. De tweede dag sluiten we af met een evaluatie en je ontvangt jouw Orange Belt certificaat.

Voor wie is de Lean Six Sigma Orange Belt training?

Open inschrijving:
Deze opleiding is voor iedereen die zonder voorkennis wil starten met het verbeteren van werkprocessen op Lean Six Sigma-wijze. Zowel werknemers in loondienst als ZZP’ers kunnen deelnemen aan de training.

Incompany:
Deze training is er speciaal voor teams die aan de slag gaan met Lean Six Sigma. De training wordt aangeboden als incompany training. Je volgt de training met meerdere mensen uit één organisatie. We verzorgen de training in-house, dus bij jou op locatie. Het is ook mogelijk de Orange Belt op onze trainingslocatie in Utrecht te volgen.

Hoe lang duurt deze Lean Six Sigma training?

De Orange Belt training duurt 2 dagen. Van 9:30 uur tot ca. 16:00 uur. De trainingslocatie is Meeting Plaza, Utrecht.

Wat doe je om het Orange Belt certificaat te krijgen?

Onze Orange Belt opleiding bestaat uit een aantal onderdelen:

 • De opleiding zelf: in twee trainingsdagen leer je de achtergrond van Lean en Six Sigma én brengen we het geleerde direct in praktijk.
 • De opleiding zelf.
 • Zelfstudie: met onze boekenlijst en whitepapers plaats je het geleerde in een theoretisch kader
 • Follow-up: na afloop ontvang je een toegangscode tot een e-learning module. Je kunt op een interactieve manier de belangrijkste stof nogmaals de revue laten passeren
 • Certificering: na afloop van de opleiding ontvang je een Lean Six Sigma Orange Belt certificaat.

Officiële Lean Six Sigma opleider

De trainingen van Bureau Tromp zijn geaccrediteerd door de IASSC (International Association for Six Sigma Certification). Hiermee voldoen onze trainingen aan de internationale standaarden voor Lean Six Sigma opleidingen.
IASSC_ATO_Seal_378x378-1IASSC-Accredited-Training-Organization-ATO-Certificate-768x994

Onze trainers

De Orange Belt trainingen worden gegeven door onze ervaren Lean Six Sigma Black Belts. Met veel praktijkvoorbeelden leggen zij jou de theorie van Lean en Six Sigma uit. Door middel oefeningen leer je de Orange Belt theorie in de praktijk te brengen. Ter afsluiting ontvang je het Bureau Tromp Lean Six Sigma Orange Belt certificaat.

Heb je vragen over de Orange Belt Training?

Neem dan contact op via 020 2611 875 of info@bureautromp.nl We helpen je graag verder!

Investering

De kosten voor deze 2-daagse Lean training zijn € 695 (ex. 21% BTW) per persoon. Dit is inclusief trainingsmaterialen en faciliteiten (lunches, drankjes etc.).

Je krijgt altijd korting (tot €295) als je een Lean of Scrum vervolgtraining bij ons boekt. Lees hier meer over dit aanbod >

Wil je graag een incompany Orange Belt?

Geen probleem. Wij stemmen dan het programma af op jouw organisatie en specifieke wensen.

Heb je vragen?

Neem dan contact op via 020 2611 875 of info@bureautromp.nl We helpen je graag verder!