Slimmer werken,
blije klanten

Continú Verbeteren of Cóntinu Verbeteren?

Donderdagochtend 8 dec 9.05 uur een e-mail van de afdelingsmanager: “In de wandelgang en in gesprekken met mensen heb ik begrepen dat de werkdruk erg hoog is. Het is uiteraard ook einde-jaar en de afsluitingsactiviteiten vragen veel aandacht. Kunnen jullie de continu verbetersessie die gepland staat voor volgende week dinsdag verplaatsen naar eind januari?”

Het duurde even voordat de boodschap doordrong. Mijn eerste reactie was: ja het inderdaad einde-jaar, klopt het is druk en misschien was het moment niet zo handig gekozen. Mijn tweede reactie was: Ja dat is allemaal wel waar maar in die sessie willen we juist mensen aanzetten om meer met Continu Verbeteren te doen, elkaar te vinden en een aantal tools weer op te frissen. Wat je allemaal weer kunt gebruiken om de werkdruk te verlagen.
Dat plaatste mij voor het dilemma: ga ik voldoen aan de wens van de afdelingsmanager en geven we zo een middag ‘extra’ werk-tijd of vind ik dat deze sessie uiteindelijk ook bijdraagt aan ‘extra’ werk-tijd?

Een dilemma dat naar mijn idee vaker voorkomt voor iedereen die met Lean/Continu Verbeteren werkt. Zeker als je hierin een faciliterende of adviserende rol hebt. Vaak worden bij hoge werkdruk en weinig tijd de Continu Verbeteractiviteiten aan de kant geschoven, want dat is geen ‘werk-tijd’ in de zin van productie-tijd.

Echter wat als je:

  • Met 60 min overleg met elkaar het probleem, de oorzaken en oplossingen in kaart brengt en acties uitzet (kleine kaizen) die je uiteindelijk 1 uur per dag per persoon meer werktijd opleveren
  • Met elkaar 20 min een oorzaakanalyse maakt op een probleem dat iedereen 1 uur in de week kost, de oorzaak kunt verminderen/weg kunt nemen waardoor je dat extra uur niet meer nodig hebt (per persoon)Continú Verbeteren of Cóntinu Verbeteren?
  • Met het in kaart brengen van het proces (3 uur), drie absolute knelpunten blootlegt, die oplost waardoor het proces geen 5 dagen duurt maar 4 dagen met minder handelingen

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Onderstaand plaatje geeft een goed beeld hiervan:

 

Kortom: bedenk dat het de investering waard is om wél die probleemanalyse te doen, wél aandacht te besteden aan oplossingen, wél even met elkaar af te stemmen hoe de dag vandaag moet lopen.
Wat heb ik gedaan: de bijeenkomst verplaatst maar wel met bovenstaande boodschap voor de betreffende manager.

Auteur: Michelle Rieu
Email: Rieu@bureautromp.nl
Linkedin: Michelle Rieu

Over de auteur: Luuk Snijder

Chat openen
1
💬 Heb je hulp nodig?
Hi! Kan ik je ergens mee helpen? Open de chat en stel je vraag.