Het toepassen van Lean binnen de zorg

Veel groepen die zich bezighouden met de verbetering van gezondheidszorg hebben Lean beschreven als een cruciale methodologie voor zorgverleners. Het Amerikaanse “Institute for Healthcare Improvement” stelt dat er een groeiende consensus is “tussen leiders in de gezondheidszorg dat de principes van Lean in de zorg verspillingen kan elimineren.

Lean adopteren in de zorg

Het adopteren van Lean – hoewel geen eenvoudige taak – kan zorgorganisaties helpen om processen en resultaten te verbeteren, om kosten te beperken, en om tevredenheid onder patiënten, aanbieders en personeel te verhogen.

8 verspillingen

Terwijl Lean succesvol is gebleken is in het reduceren van verspilling binnen de gezondheidszorg en het vergroten van de winstgevenheid van de zorgaanbieder, blijft de volledige implementatie van Lean binnen het ziekenhuizen zeer laag, zo bleek uit een enquête onder ziekenhuismanagers.

Een enquête georganiseerd door de American Society for Quality (ASQ) liet zien dat slechts 4 procent van de Amerikaanse ziekenhuizen een volledige implementatie van Lean kon melden. 53% van de 77 ziekenhuizen die reageerden meldde echter een gedeeltelijke implementatie van Lean binnen hun organisatie. Dus waarom is de volledige inzet van Lean binnen de gezondheidszorg zo laag?

Volgens de ASQ respondenten zijn de belangrijkste redenen:

  • Gebrek aan middelen (59% van de respondenten)
  • Niet genoeg informatie (41% van de respondenten)
  • Gebrek aan enthousiasme door leiderschap (30% van de respondenten)

De resultaten van deze enquête staan in sterk contrast tot de succesvolle implementatie van Lean binnen de gezondheidssector wereldwijd.

Studies rondom Lean en de zorgsector

Jarenlange studies hebben aangetoond dat Lean een aantal uiteenlopende toepassingen kan hebben binnen het ziekenhuiswezen, zoals:

  • De vermindering van onnodige ziekenhuisverblijven
  • De verbetering van de kwaliteit en de financiële efficiëntie van traumazorg
  • De vermindering van kosten voor tijdelijk personeel
  • De verbetering van de efficiëntie van operatiekamers en spoedeisende afdelingen
  • De verbetering van radiologieprocessen
  • Het bereiken van betere strategische beslissingen in verband met marketing en capaciteitsbeheer, die samen met andere toepassingen van Lean tot een betere rentabiliteit van het ziekenhuis kunnen leiden.

Hulp nodig Lean toe te passen binnen jouw organisatie? Neem contact met op met Bureau Tromp of bekijk ons aanbod aan Lean trainingen.

Ga naar WhatsApp