Lean in het basisonderwijs, kinderlijk eenvoudig

Methode

Lean in het basisonderwijs, kinderlijk eenvoudig

Vaak wordt Lean gezien als iets groots en ingewikkelds. Toen Reinier Tromp een aantal basisscholen voor zijn dochter bezocht, zag hij hoe eenvoudig Lean eigenlijk kan zijn.

Lean is kinderlijk eenvoudig

Overdag leg ik organisaties en mensen uit wat Lean werken is en hoe je het moet doen. Soms heb ik daardoor het idee dat Lean iets groots en ingewikkeld is en het invoeren erg complex. Dan is het fijn dat ik soms op een onverwachte manier met m’n neus op de feiten word gedrukt.

Onlangs was ik bij een aantal basisscholen op bezoek, om te bepalen wat de beste school voor onze dochter zou zijn. We werden rondgeleid door een enthousiaste directrice, die ons liet zien hoe het er op school aan toegaat en wat er allemaal veranderd is sinds de tijd dat ik zelf nog naar school ging. Ik werd verrast door de Lean instrumenten die al vanaf de kleuterschool worden ingezet, zonder dat het woord Lean bewust door iemand werd genoemd.

5S maakt het leven makkelijk

Deze had ik kunnen zien aankomen. Uiteraard passen kleuterjuffen en –meesters 5S toe om zichzelf het leven makkelijker te maken. Ik zag opgeruimde en georganiseerde kasten met foto’s en andere visuele hulpmiddelen, bedoeld als richtlijn voor kinderen tijdens het opruimen. De toepassing van Kanban vond ik ook leuk. Ieder kind krijgt een kaartje en kan dat bij een bepaalde activiteit aan een haakje hangen. Is er geen haakje over? Pech gehad, de activiteit zit vol en het kind gaat op zoek naar een activiteit waar wel plek is. Letterlijk kinderlijk eenvoudig.

Zelf ook een Kanban bord inzetten of een 5S-actie starten? In onze Lean Green Belt opleiding leer je hoe je deze instrumenten in je eigen werkpraktijk inzet. 

 

Andon

In de hogere klassen viel de toepassing van Andon me op. Ieder kind heeft een vlaggetje dat ze mogen neerzetten als het tempo van de les te hoog is. Een oranje vlag staat voor een vraag, waarbij de les gewoon door gaat. Bij een rode vlag legt de juf of meester de les stil en verschijnt een zandloper op het digitale schoolbord. De andere kinderen weten dat ze even iets voor zichzelf moeten doen, terwijl het kindje met de rode vlag extra persoonlijke aandacht krijgt. Vervolgens gaat de les weer verder. Dit principe is voor iedereen duidelijk en verloopt volkomen natuurlijk.

En dus?

Een bevestiging van wat ik eigenlijk al wist. De Lean principes zijn eigenlijk heel eenvoudig. Het zijn de mensen die ermee moeten werken die het speciaal en soms ingewikkeld maken. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan de natuurlijke wijze waarop onze kinderen met Lean omgaan. En wat betreft onze dochter? Uiteraard hebben we haar opgegeven voor de school in kwestie. Je kunt tenslotte niet vroeg genoeg beginnen met Lean.

 

Ga naar WhatsApp