Spaghetti Diagram

Wat is een spaghetti diagram?

Een spaghetti diagram, ook wel loopschema genoemd, is een Lean Six Sigma tool die helpt om overbodige bewegingen en transport in kaart te brengen en mogelijke verbeteringen te identificeren.

Ben je wel eens de hele supermarkt doorgelopen om de boodschappen te vinden die je nodig hebt? Bij thuiskomst kom je er helaas achter dat je toch nog een essentieel product bent vergeten voor het avondeten. Je kunt dus weer terug naar de supermarkt. Deze situatie zal veel mensen bekend in de oren klinken. Een dergelijke situatie zorgt voor frustratie en tijdverspilling. Deze situatie doet zich echter ook voor bij organisaties zoals in de kantoortuin op de werkvloer, in de fabriek of in het magazijn. In dit soort situaties kan het opstellen van een spaghetti diagram nuttig zijn.

Onnodige bewegingen van mensen (op en neer lopen naar de printer of vergaderruimtes) en transport van producten (materialen, dossiers, patiënten) zijn vormen van verspilling die volgens de Lean Six Sigma methodiek geëlimineerd of zoveel mogelijk beperkt moeten worden. Aangezien een spaghetti diagram een uitgetekende plattegrond is, maakt het dergelijke soorten van verspilling direct zichtbaar.

Voorbeeld spaghetti diagram

Het opstellen van een spaghetti diagram, ook wel spaghetti chart genoemd, klinkt eenvoudig, maar het resultaat kan verrassend zijn. Je kunt in een oogopslag zien wat een niet-efficiënte indeling van de werkvloer doet met transport en onnodige bewegingen. Een voorbeeld is dat afdelingen die veel moeten samenwerken fysiek niet dicht bij elkaar zitten, waardoor er er veel gelopen wordt tussen de afdelingen. Een voorbeeld van een spaghetti diagram:

Spaghetti diagram

Een ander alledaags voorbeeld dat tot de verbeelding spreekt is de supermarkt. Wist je dat bij de indeling van een supermarkt de alledaagse producten (denk aan brood, groente, vlees) bijna altijd in verschillende hoeken van de supermarkt te vinden zijn? Op deze manier zorgt de supermarkt ervoor dat je de hele winkel door moet in de hoop dat je meer koopt dan dat je eigenlijk nodig hebt. De IKEA gaat nog een stapje verder: als klant volg je vaak een vooraf bepaalde route van de winkel, waardoor je van alles tegen komt: Verlichting, keukenapparatuur, meubilair, tapijten enzovoort.

Quote over Spaghetti diagram van Giada de Laurentiis

Tips

Na het opstellen van een spaghetti-diagram kun je de werkvloer anders gaan inrichten om het aantal transportbewegingen te verminderen. Houd daarbij rekening met de volgende tips:

  • Teken eerst de lay-out van de werkvloer;
  • Markeer het begin van het proces met een ‘S’ zodat je na afloop weet waar het proces gestart is;
  • Markeer het einde van het proces met een ‘E’ zodat je na afloop weet waar het proces geëindigd is;
  • Trek lijnen van elk transport/beweegmoment. Hier hoort bijvoorbeeld ook zoekwerk bij: Het zoeken naar het juiste gereedschap;
  • Meet het aantal meter dat bewogen wordt zodat je na afloop van het tekenen eventueel aan de slag kan met kwantitatieve analyse;
  • Kijk ook naar 5s bij het herinrichten van de werkvloer.

Het spaghetti diagram legt daarmee een mooie basis om aan de slag te gaan met het opnieuw inrichten van het proces of de werkvloer.

Meer weten over het opstellen van een spaghetti diagram of het herstructureren van de werkvloer om beweging en transport te minimaliseren? Neem gerust contact met ons op.

E-book 35 lean tools

Ga naar WhatsApp