De Dagstart uitgelicht

Wat is een dagstart?

Of je de dag nu begint met een sloot koffie of keihard meezingend in de auto: een goed begin van de dag kan zorgt ervoor dat je als team nog productiever de dag doorkomt. Een dagstart is de ideale manier om als team bij elkaar te komen voordat iedereen zijn eigen werkzaamheden oppakt.

 • Kort: teamoverleg van max. 10 tot 15 minuten.
 • ‘s Ochtends: vóór iedereen zijn eigen werkzaamheden oppakt
 • Ieder teamlid: bespreekt de dagelijkse gang van zaken. Bijvoorbeeld wat je hebt geleerd van de dag daarvoor of wat er op de planning staat voor de komende dag.
 • Staan: voor het verbeterbord. Zo ziet iedereen in één oogopslag wat het teamdoel is.

Wat zijn de voordelen?

 1. Inzicht: Door als team elke dag kort met elkaar te spreken, voordat je met je eigen werk begint, ontstaat er beter inzicht in waar iedereen precies mee bezig is.
 2. Extra teambuilding: Het gezamenlijk nastreven van het teamdoel wordt een stuk duidelijker. Dit schept een nóg sterker teamgevoel.
 3. Open sfeer: Zo creëer je een sfeer waarin je elkaar gemakkelijker om hulp vraagt.
 4. Vermindert mailverkeer: Er wordt nu face-to-face over zaken gesproken die anders via CC’s en 4x heen-en-weer mailen worden opgelost.

Het belangrijkste van de dagstart is het inzicht dat je als team krijgt in het gezamenlijke doel. De voortdurende verbeteringen dienen uiteindelijk een afdelings-of organisatiedoel. Het is fijn om als team/individu inzicht te krijgen in het nut van jullie dagelijkse werkzaamheden.

5 Tips voor een goede dagstart

 1. Just do it! Kies een tijdstip en begin. Let op! Ook de dagstart kan je continu verbeteren. Sta er voor open om de dagstart aan te passen wanneer je merkt dat er weerstand ontstaat.
 2. Kies een gemakkelijk verbeterbord die richtlijnen voor continu verbeteren geeft.
 3. Rouleer het voorzitterschap. Geef niet alleen de manager van het team de voorzittersrol. Op deze manier creëer je grotere betrokkenheid van ieder teamlid.
 4. Laat de dagstart altijd doorgaan! Door te herhalen ontwikkel je namelijk gewoontegedrag. Zijn er teamleden op vakantie of is de baas er niet? De dagstart must go on!
 5. Gebruik Skype wanneer niet iedereen op dezelfde plaats aanwezig is. Op deze manier spreek je elkaar elke dag zonder dat je op kantoor aanwezig moet zijn.

Als een dagstart lastig door te voeren valt, kun je ook gebruik maken van een weekstart. Hier hebben we ook tips voor. Meer do’s and don’ts lezen over een dagstart? Agile Scrum Group heeft nog wat extra tips voor jou in petto.

Leren over dagstarts en andere Lean tools volg dan een Lean of Lean Six Sigma Green Belt training

Ga naar WhatsApp