Lean methode

Lean is meer dan oude wijn in nieuwe zakken

Er zijn weinig omgevingen waar niet over Lean wordt gesproken. Zo hoor je regelmatig in de wandelgangen dat dingen niet ‘Lean zijn’ of er meer ‘Lean gewerkt moet worden’. Maar wat houdt de Lean methode nou precies in?

Vraag je het aan Japke-d. Bouma (bekend van het programma DWDD), dan is Lean een jeukwoord voor nieuwe wijn in oude zakken: hoe we altijd al werkten, maar dan maf geformuleerd. Waarom dan al die ophef?

De Lean methode afschrijven als een modewoord voor ‘pragmatisch denken’ is te kort door de bocht, alhoewel logisch nadenken wel een van de succesfactoren van de methode is. De kracht van Lean zit in de structuur en vele handigheidjes (‘gereedschappen’) die je worden aangereikt om samen aan de slag te gaan met efficiënter samenwerken.

In het kort: Wat is de Lean methode?

Lean is een aanpak om processen efficiënter en slimmer te maken. Dit doen we om de klant blij te maken – omdat we sneller of meer kunnen leveren – maar ook om zelf meer werkplezier te hebben. We zorgen dat overbodige activiteiten die ons van ons écht werk afhouden (ook wel verspillingen genoemd) verdwijnen, onder meer door het toepassen van de eerdergenoemde gereedschappen. En ja, ook door logisch denken.

8 verspillingen

Het verbeteren van processen gaat via een aantal uitgangspunten:

  • De klant staat centraal: De klant bepaalt wat waarde toevoegt in je proces en wat niet. Alles waar de klant niet voor wil betalen, zou je als bedrijf idealiter achterwege moeten laten.
  • Medewerkers zijn de spil in het verbeteren: De collega’s die het werk uitvoeren weten het beste wat er beter kan, zij krijgen immers klachten binnen van klanten. Door hun kennis van het proces komen zij met de beste verbeterideeën.
  • Iedereen helpt mee: Verbeteren kun je niet alleen, blijvend verbeteren al helemaal niet. Met je hele team span je je in om het elke dag een stapje beter te doen. Van onder tot boven in de organisatie (inclusief management!).

Maar hoe gaan we dan processen verbeteren?

Het verbeteren op de werkvloer kan via een aantal aanvliegroutes, afhankelijk van de problematiek waar je mee te maken hebt. Hieronder geven we een aantal voorbeelden:

Zelf je werkplek organiseren met 5S

Wat willen we bereiken?

Het doel van het toepassen van Lean is het blij maken van de klant en de medewerkers. De klant wordt blij van tijdige leveringen en een betrouwbaar proces. Medewerkers worden blij van hun tijd kunnen besteden aan nuttige zaken, in plaats van aan wachten, heen en weer lopen en fouten herstellen. Lean komt van oudsher uit de productieomgeving vandaan, maar wordt tegenwoordig binnen iedere sector toegepast.

Meer weten over Lean? Volg onze 1-daagse Yellow Belt en start met continu verbeteren! Of bestel ons boek “Lean Six Sigma van A tot Z”

Ga naar WhatsApp