Lees alles over Lean & Green

we leggen je uit wat Lean & Green is.

 

Wat is Lean & Green?

Lean & Green is een Europees programma voor de transportsector met als doel reductie van CO2. Meer dan 500 bedrijven uit 9 verschillende landen voeren het Lean & Green logo. Het is dus een specifiek logo voor de transportsector, wat direct verklaart waarom je het vrijwel alleen op vrachtwagens aantreft en niet ergens anders.

Het Lean & Green certificaat

Het Lean & Green programma helpt bedrijven met het verlagen van hun CO2 uitstoot en doet dat door het delen van ‘best practices’ van deelnemers. Afhankelijk van je CO2-score en -reductie, kun je een certificaat krijgen. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor het Lean & Green certificaat, voeren een nulmeting uit. Op basis van de nulmeting stellen ze een plan van aanpak op voor (verdere) CO2 reductie. De beoordeling hiervan (in Nederland door het bedrijf Connekt uit Delft) leidt tot een tot een waardering van 1 tot 3 sterren, gebaseerd op je daadwerkelijke uitstoot. Het programma kent ook een 4 sterren beoordeling, maar hiervoor kom je pas in aanmerking als je reeds gecertificeerd bent.

  • 1 ster: voor bedrijven die binnen 5 jaar een CO2-reductie van minstens 20% hebben gerealiseerd.
  • 2 sterren: voor bedrijven die een additionele CO2-reductie van 10% kunnen aantonen.
  • 3 sterren: wanneer een bedrijf, bovenop de huidige resultaten, een extra reductie van 5% realiseert binnen 2 jaar.
  • 4 sterren: de vierde ster gaat over verbinden en wordt afgegeven wanneer deelnemers binnen dezelfde sector samenwerken aan CO2-reductie.

Lean & Green

Waarom heet het Lean & Green?

Als CO2-reductieprogramma heeft Lean & Green niet direct raakvlakken met Lean Management, of een Lean Greenbelt en een kreet als Lean & Mean. Maar toch zijn er goede redenen waarom het programma deze naam heeft gekregen:

Lean

Om continu te blijven verbeteren op gebied van CO2-uitstoot, is het zaak om wendbaar en innovatief te zijn. Daarnaast is het belangrijk om je processen zo te organiseren dat je in staat bent iedere dag een stukje efficiënter en effectiever te werken. En dat is waar Lean Management voor staat. Bedrijven die werken met het logo zijn daarom wel degelijk bezig met het gedachtegoed van Lean, maar dan vanuit perspectief van CO2 uitstoot.

Green

Gezien het bovenstaande is de benaming Green goed te verklaren. Bedrijven die het logo voeren zijn zich zeer bewust van hun verantwoordelijkheid richting het milieu en de toekomst van onze planeet. Niet alleen voor het heden maar ook voor toekomstige generaties. En dat past weer bij de lange termijnvisie waar Toyota als één van de eersten mee is begonnen. Al in de jaren ’50 dachten ze na over ‘de auto over 100 jaar’. In een omgeving waarin veel bedrijven niet veel verder dan 10 jaar in de toekomst keken, was dat een innovatieve manier van werken. Dat heeft er onder andere toe geleid dat Toyotasnel is ingehaakt op elektrificatie en hybride techniek, waardoor ze in staat waren deze markt te leiden in plaats van te volgen.

Tot slot

Ben je geïnspireerd geraakt door het gedachtegoed van Lean & Green? Wij helpen je graag op weg door je uit te leggen hoe je je processen zo inricht dat je in aanmerking komt voor een certificaat. Neem contact met ons op via info@bureautromp.nl of bel 030 227 0000.

Meer lezen?

Ga naar WhatsApp