Lean consultancy: leren van ervaren Lean consultants!

Methode

Lean consultancy: leren van ervaren Lean consultants!

Worstel je met stagnerende processen? Een gefrustreerd team? Lean betekent letterlijk slank. Dit wil zeggen dat verspillingen (“overtollig vet”) worden geëlimineerd en je bedrijfsprocessen dus ‘slanker’ worden. Met verspillingen worden elementen bedoeld die geen toegevoegde waarde bieden en waar de klant dus ook niet voor wil betalen. Op deze manier kan iedereen binnen het bedrijf optimaal presteren en snel reageren. Met Lean bereik je een verhoogde klanttevredenheid, maar ook enthousiasme onder je medewerkers en continue (kwaliteits)verbetering. Met Lean produceert een bedrijf zowel duurzamer als efficiënter. Deze ‘slanke’ processen verbruiken minder materialen en energie per productie-eenheid. Dit komt door minder tussenvoorraden en minder uitval. Wil jij Lean een plek geven in jouw team of organisatie? Elke dag een beetje beter doen, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Als er binnen je organisatie geen tijd is om Lean projecten uit te voeren, dan doen onze consultants dit voor je. Lean consultancy binnen Bureau Tromp bestaat uit enkele facetten:

 • Pilot
 • Projectmanagement
 • Coaching

Wij werken volgens onze ‘verbeterpiramide’. Hierin staan voordoen, samendoen en zelf doen centraal:

Lean Piramide continu verbeteren

Lean Pilot

Veel organisaties hebben wel eens gehoord van Lean maar hebben er nog niets mee gedaan. Voordat je dit gaat doen wil je natuurlijk weten of de methode past binnen je organisatie. Een goede eerste stap om kennis te maken met Lean is dan om één bepaald afgebakend proces te verbeteren. Maar waarom zou je kiezen voor een Lean Pilot? We geven je 4 goede redenen:

 • Kleine groep medewerkers
 • Afgebakend proces
 • Korte doorlooptijd
 • Snel resultaat

Onze Lean Six Sigma Pilot is bedoeld om je de effectiviteit van Lean Six Sigma binnen je organisatie te laten zien. Samen kiezen we één proces dat we met Lean Six Sigma gaan verbeteren. Na deze pilot:

 • Begrijp je de werking en positieve effecten van Lean Six Sigma
 • Zijn je medewerkers enthousiast om verder te gaan
 • Is er direct een beter werkend proces

In een korte tijd (gemiddeld 8 weken) doorlopen we een compleet Lean Six Sigma project aan de hand van het DMAIC model. Bij het doorlopen van deze 5 stappen gaan medewerkers onder begeleiding van onze consultants zelf een proces verbeteren en leren zij de instrumenten uit de Lean Six Sigma toolbox te gebruiken.

DMAIC Lean Six Sigma

Lean projectmanagement

Met Lean projectmanagement kun je processen verbeteren en tegelijkertijd leren van ervaren Lean consultants. Maar waarom zou je voor Lean projectmanagement kiezen in plaats van bijvoorbeeld een Pilot?

 • Je wilt processen verbeteren
 • Je wilt dat je medewerkers dit zelfstandig doen
 • Je wilt dat zij de juiste begeleiding krijgen

Het verschil met de Pilot is dat deze meer bedoeld is om kennis te maken met Lean Six Sigma als methode om projecten te verbeteren. Bij de Pilot zullen consultants gedurende ongeveer 8 weken voordoen hoe je Lean Six Sigma moet gebruiken. Bovendien is de Pilot bedoeld voor één afgebakend proces. Lean projectmanagement gaat een stap verder, het samendoen, en kan op meerdere processen betrokken worden. Lean projectmanagement wil zeggen dat onze ervaren Black Belt consultants hun kennis en ervaring overbrengen op je medewerkers. Daarnaast helpen zij met het direct doorvoeren van verbeteringen in je processen. Het doel is uiteindelijk dat de consultants overbodig worden. De medewerkers gaan dan zelfstandig aan de slag met het verbeteren van nieuwe processen en weten hoe zij effectief verbeteringen moeten doorvoeren. In een eerste project laten we medewerkers zien hoe je met Lean Six Sigma processen verbetert. Dit is dus eigenlijk een Pilot. Maar hier blijft het niet bij. Er komt een volgend project waarbij medewerkers zelfstandig verbeteringen gaan doorvoeren, met consultants op afstand beschikbaar. Benieuwd hoe zo’n projectmanagementtraject eruit ziet? Consultant Armand Rohrböck beschrijft in een blog hoe dit in zijn werk gaat bij een bouwbedrijf. Lees het blog hier.

Lean coaching

Lean coaching, is een vorm van Lean consultancy, die gaat vooral over het “zelf doen”. Deze stap komt na het projectmanagement. Lean Six Sigma leer je namelijk het beste door er gewoonweg mee aan de slag te gaan na kennis opgedaan te hebben. Zo doet het team ervaring op en weten zij hoe ze projecten het beste uit kunnen voeren. Maar soms heb je natuurlijk nog vragen. Hiervoor kunnen onze ervaren Black Belts je bijstaan. Dit kan telefonisch, of je kunt een afspraak maken. Een ervaren adviseur aan je zijde geeft zekerheid. Dit zorgt er ook voor dat je de juiste verbeteringen kunt doorvoeren en dat jouw projecten een succes worden. Meer informatie over onze mogelijkheden op het gebied van Lean consultancy of vrijblijvend met onze consultants spreken over wat Lean voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 030 227 0000.

Ga naar WhatsApp