Slimmer werken,
blije klanten

Training Within Industry (TWI)

Training Within Industry (TWI) is ontstaan tijdens de tweede wereldoorlog. In de Amerikaanse staalfabrieken moesten in korte tijd grote groepen nieuwe werknemers worden ingewerkt. Het belangrijkste kenmerk van TWI is het standaardiseren van werkzaamheden. TWI houdt daarom nauw verband met het breder bekende begrip van de SOP (Standard Operating Procedure). In Amerika werd de TWI methode langzaam aan vergeten, maar in Japan wordt deze methode tot op de dag van vandaag nauwgezet gevolgd. In Nederland kent TWI een gestage opmars in de afgelopen jaren. Veel productiebedrijven omarmen inmiddels Training Within Industry. De TWI opleiding bestaat uit 3 onderdelen (modules) welke hieronder worden besproken.

Job Instruction (JI)

Het eerste deel van de TWI training gaat over het aanleren van werkmethodes aan nieuwe operators. Dit gebeurt door ervaren teamleiders. Hierbij is het train-de-trainer principe van toepassing. Teamleiders worden opgeleid om zelf de nieuwe operators te kunnen opleiden. Uiteindelijk kunnen zij ook weer hun nieuwe collega’s zelf gaan begeleiden. De Job Instruction kent de volgende 4 fasen:

  • 1. Prepare: bereid de operators voor hoe zij een nieuwe taak moeten gaan uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld door een relatie te leggen met werk dat zij eerder hebben uitgevoerd.
  • 2. Present: laat zien aan de operator hoe een taak per deelstap wordt verricht. Benadruk hierbij de keypoints, de meest essentiële punten, per (deel)stap. Op deze manier kunnen bepaalde veiligheidsonderwerpen extra worden benadrukt.
  • 3. Try out: in deze stap gaat de operator zelf het proces uitvoeren.
  • 4. Follow-up: in de afsluitende stap wordt gecontroleerd of alle stappen zelfstandig kunnen worden uitgevoerd en weet de operator wie hij of zij kan benaderen bij vragen.

Lean-expert

Job Methods (JM)

In de tweede module van de TWI opleiding wordt het continue verbeterkarakter toegevoegd. Op deze manier kan worden aangeleerd hoe bestaande werkmethodes ook kunnen worden verbeterd. Dit gaat weer in 4 fasen:

  • 1. Breakdown: wat zijn de huidige stappen in een taak?
  • 2. Question: wees kritisch bij alle stappen in een taak. Gebruik bijvoorbeeld de 5 x Why methode om hier een goede onderbouwing van te krijgen.
  • 3. Develop: verbeter de werkwijze door het weglaten van overbodige stappen (verspillingen) in de werkzaamheden.
  • 4. Apply: bespreek de nieuwe werkwijze met de teamleider en operators en voer de nieuwe of aangepaste stappen in. Controleer hierbij op tijdigheid, juistheid en volledigheid.

Job Relations (JR)

JR gaat veel meer over de relatie tussen operators en teamleider en hoe deze te verbeteren en goed te houden. Uiteindelijk draagt dit ook voor een groot deel bij aan de kwaliteit van werken.

Waar in Amerika TWI na het einde van de tweede wereldoorlog langzaam uit beeld verdween, omarmde Toyota in Japan, TWI. Zij namen het op in hun Toyota Production System (TPS), welke de basis vormt van Lean. Zij hernoemden modules, zo werd de JI module het Toyota Job Instructions. Ook in Nederland wordt TWI steeds meer omarmt. Scania zweert inmiddels bij TWI en daar worden alle assemblage medewerkers op deze manier getraind in gestandaardiseerde manier van werken. Hiervoor gebruikten zij SOP’s, maar deze belandden te vaak in een bureaula. TWI is veel meer gericht op het blijven gebruiken en ook verbeteren. Het is daarnaast ook veel praktischer en gebruiksvriendelijker.


Ook interessant:

Over de auteur: Bas Kooijman

Bas is een ervaren Lean Six Sigma Black Belt. Resultaten behalen is voor hem belangrijk. Dit doet hij door een losse, informele band te scheppen met iedereen uit de organisatie. Draagvlak creëren bij de medewerkers vindt hij erg belangrijk om doelstellingen te halen. Verder is Bas ook verantwoordelijk voor de marketing van Bureau Tromp. Tijdens zijn studie Internationale Bedrijfskunde heeft hij zijn dagen vaak doorgebracht op de Universiteit van Maastricht. Hierna heeft Bas gewerkt voor verschillende adviesbureaus. Bij zijn laatste werkgever kwam Bas, Reinier tegen, samen hebben zij Bureau Tromp opgericht. In zijn vrije tijd is Bas een fanatieke sporter. Hij hockeyt graag, fietst veel en is in de winter in de bergen te vinden. Hij woont in het Gooi samen met zijn vriendin en twee zoontjes.

Chat openen
1
💬 Heb je hulp nodig?
Hi! Kan ik je ergens mee helpen? Open de chat en stel je vraag.