Wat is de PDSA-cirkel?

De afkorting PDSA staat voor Plan, Do, Study, Act. Het is een veelgebruikte methode om te verbeteren. De cirkel geeft aan dat het een continu proces van verbeteren is.

PDSA vs PDCA

De PDCA-cirkel is het bekendere broertje van de PDSA-cirkel. Als je zoekt op de PDSA-cirkel, dan zul je ook veelal verwezen worden naar de PDCA-cirkel. In theorie betekenen de cirkels hetzelfde. De bedenker Dr. Edwards Deming wilde aan het einde van zijn carrière de “Check” aanpassen naar “Study” omdat hij vond dat er anders een te hoog inspectie-gehalte aan hing. Een check zou het idee kunnen geven dat het om afvinken en momentopnames gaat, terwijl er kritisch naar deze fase gekeken moet worden. Welke data is er? Wat ging er goed? Wat ging er minder goed? 

Echter was de term PDCA al zo bekend geworden, dat het zijn naam behouden heeft.

kwaliteitscirkel

De 4 PDSA-fasen

De PDSA-cirkel bestaat uit 4 fasen waarin je jouw proces blijft verbeteren. Dit doe je per fase: 

  1. Plan

In de eerste fase vraag je jezelf af wát je wilt verbeteren. Wat is het doel, hoe wil je het doel bereiken en wanneer wil je het doel bereiken?

  1. Do

Afhankelijk van het door jou gestelde doel, ga je actie ondernemen. 

  1. Study

Dit is het moment om stil te staan bij het effect van de acties op de door jou gestelde doelen. Wat is er tot nu toe allemaal gedaan, (niet) behaald en wat zijn de effecten daarvan? Is het doel nog haalbaar of moet je die bijstellen?

  1. Act

Na de evaluatie ga je verder met de bevindingen. Mogelijk heb je het doel en/of de acties aangepast. Heb je het doel al behaald? Kies dan weer een nieuw doel. De PDSA-cirkel begint weer opnieuw. 

ISO-certificering

De kwaliteitscirkel van Deming vormt de basis van de ISO-certificeringen. Dat gaat immers om kwaliteitsmanagement en borging van kwaliteit (en veiligheid) over de langere termijn.

Deming had het streven om binnen productie zoveel mogelijk de variatie te verminderen. Daarbij was hij feitelijk een voorloper van wat later de Six Sigma methodiek genoemd zou worden. Wat Deming uniek maakte in zijn systeem-denken was dat hij naast data en statistiek ook de ‘softere’ culturele aspecten meewoog.

Kwaliteitscirkel & Lean

Hoewel Deming Amerikaan is, brengt hij een groot deel van zijn carrière door in Japan. Hij werkte daar onder andere ook voor Toyota. De kwaliteitscirkel is daardoor onlosmakelijk verbonden met de Lean-methodiek.

De PDSA-methode in Lean trainingen

Wil je de PDSA- of PDCA-methode toepassen in jouw organisatie of proces? We behandelen deze én andere Lean tools (tip: download ons gratis e-book waarin we 35 Lean tools behandelen) in onze Lean en Lean Six Sigma trainingen. 

[su_button url=”https://bureautromp.nl/lean-six-sigma-trainingen/” style=”soft” background=”#f59c00″ color=”#ffffff” size=”4″ center=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right” text_shadow=”0px 0px 0px #ffffff”]Bekijk onze trainingen[/su_button]

 

Ga naar WhatsApp