De 4 niveaus van een Lean Six Sigma cursus

Lean Six Sigma cursus, wat komt er allemaal aan bod?

Vandaag de dag zijn er op het internet een grote diversiteit aan Lean cursussen te vinden. Bij Bureau Tromp heb je de mogelijkheid om naast Lean ook een Lean Six Sigma cursus te volgen. Deze Lean Six Sigma cursus richt zich op het bijbrengen van kennis over Lean management én Six Sigma. Maar wat komt er nu eigenlijk aan bod in zo’n Lean Six Sigma training?

Binnen de Lean Six Sigma opleidingen zijn er verschillende niveaus te onderscheiden. Van onder naar boven heb je de Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt, Black Belt. Als hoogste niveau heb je de Master Black. In deze blog zullen wij ons focussen op de eerste vier niveaus van de Lean Six Sigma cursus. Welke je na elkaar kan volgen bij ons.

Welke Belts kan je onderscheiden binnen Lean en Six Sigma?

Yellow Belt

Tijdens de Yellow belt leer je in 1 dag de basisbeginselen van Lean management en Six Sigma kennen. Tijdens deze Lean Six Sigma cursus doe je kennis op van de basis instrumenten en methodes die onder Lean Six Sigma vallen. Zo leer je verspillingen herkennen, de 5 principes van Lean maar ook hoe Six Sigma wordt toegepast binnen de hele methodiek. Je gaat daarna ook gelijk met een praktijk opdracht aan de slag om zo de koppeling tussen theorie en praktijk te kunnen maken. Daarnaast ga je met de trainer in gesprek over verbetermogelijkheden binnen je eigen werk omgeving en ga je actief aan de slag met opdrachten om te kijken waar in jouw eigen proces verbeter mogelijkheden zitten.

Orange Belt

Orange Belt is het tweede niveau binnen de Lean Six Sigma cursussen. Bij de Orange Belt ga je twee dagen aan de slag met de Lean Six Sigma methodiek. Je gaat hier wat dieper in op de materie die Lean Six Sigma rijk is. Na deze 2 dagen kan je zelf aan de slag met de methodiek om processen te verbeteren en mogelijk verbeter potentie te herkennen. Tevens kan je sommige modellen die worden gebruikt zelf toepassen in de praktijk waarmee je jouw ideeën voor optimalisatie meer kracht kan bijzetten.

lean

Green Belt

Wil je als projectleider aan de slag met Lean Six Sigma? Dan moet je de Lean Six Sigma cursus voor Green Belt volgen. In deze 6-daagse cursus doorloop je het hele Lean Six Sigma traject met de vele modellen die daarbij horen. Met de vele oefeningen doe je vaardigheden op om dit ook zelf toe te kunnen toepassen. Naast de vele Lean tools ga je ook aan de slag met Six Sigma. Je leert hoe je gebruik kan maken van de eventuele beschikbare data om je verhaal kracht bij te zetten en conclusies te trekken op basis van feiten. Naast Lean Six Sigma leer je meer over verandermanagement wat als een schil om het hele project hangt en waar je continu mee bezig bent om zo het einddoel te kunnen halen.

Black Belt

Bij de Lean Six Sigma cursus voor Black Belts ga je nog dieper in op de materie van Lean Six Sigma. Het uiteindelijke doel is om je op te leiden tot aanspreekpunt voor Lean Six Sigma binnen jouw organisatie. Als Lean Six Sigma Black Belt begeleid je vaak ook Green Belts in het uitvoeren van hun projecten. Je doet tijdens deze cursus nog meer ervaring op over Lean Managament en Six Sigma. Je leert nog meer toepassingen uit de statistische tool Minitab om zo een nog breder en gedegener onderzoek te doen om tot een oplossing voor een probleem te komen.

Zoals je kunt zien, zitten er groeistappen in de verschillende Lean Six Sigma cursussen. Wat wil jij bereiken met Lean Six Sigma binnen jou organisatie? Of wat is jouw rol binnen de organisatie? Kijk snel verder bij onze trainingen om nog meer inzicht te krijgen in de verschillen en mogelijkheden.

Banner black belt

Ga naar WhatsApp