Uitgelicht

PB Tec: besparing op kosten & doorlooptijden

""Bureau Tromp heeft ons meer bewust gemaakt en in bepaalde gevallen over een drempel geholpen""

Kostenreductie en kortere doorlooptijden met verbetertraject bij PB Tec

Wanneer je al bekend bent met de Lean Six Sigma methodieken, dan weet je dat het allemaal om continu verbeteren gaat. Kwaliteitsverbetering, innovatie en tevreden klanten. PB Tec is een organisatie die daar al actief mee bezig is. Zoals ze zelf zeggen “Technology is what we do, innovation is what we live for”. Daarmee was het direct tijd voor de volgende stap: het verhogen van de efficiency en het principe van ‘continu verbeteren’ doorvoeren in de hele organisatie.

Onder begeleiding van een senior consultant van Bureau Tromp is de Lean methodiek bij PB Tec in de organisatie verweven. Niet alleen zijn de medewerkers van hoog tot laag opgeleid, ook zijn processen aangepast met als resultaat: een doorlooptijdreductie van 50% en een kosten (uren) reductie van meer dan 100K. Lees hieronder hoe we dat gerealiseerd hebben.

Onduidelijke werkprocessen, lange doorlooptijden en verwarring

PB Tec is internationale partner voor complete en innovatieve tuinbouwoplossingen ten aanzien van watertechniek, electrotechniek en automatisering. Zij houden zich bezig met de ontwikkeling, productie, levering en installatiewerk.

De afgelopen jaren is PB Tec flink gegroeid en heeft de organisatie ambities om verder te expanderen buiten Nederland. Het onderscheidend vermogen is snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Er is echter sprake van een toenemende druk op de kosten mede door onduidelijke werkprocessen die leiden tot onnodig lange doorlooptijden en verwarring.

Hoogste tijd om de efficiency te verhogen en het principe van continu verbeteren door te voeren in de hele organisatie. Voor dit verbetertraject zijn drie doelstellingen benoemd, namelijk:

  1. Het realiseren van duidelijke, stabiele en geoptimaliseerde werkprocessen
  2. Continu verbeteren als vast onderdeel van het dagelijkse werk maken
  3. Doorlooptijden en faalkosten reduceren
  4. Verhoging van de productiviteit

Een gedegen plan met draagvlak in de gehele organisatie

Het startpunt van het gehele verbetertraject bestond uit het trainen van de medewerkers van hoog tot laag. De Lean methodieken en het continu verbeteren kennen zo een draagvlak door de hele organisatie.

Met behulp van onderstaande stappen is dit draagvlak verder uitgebreid:

  • Helder plan van aanpak schrijven;
  • Processen in kaart brengen;
  • Laagdrempelige verbeteracties uitvoeren;
  • Verbeterstappen identificeren en die stap voor stap uitvoeren en borgen (zowel ten aanzien van proces- als productstandaardisatie).

Lees hieronder per stap hoe we dat per stap aangepakt hebben.

Een helder plan van aanpak

Met de kennis als basis, is een helder plan van aanpak uitgewerkt. Op deze manier weet iedereen wat het doel is van het traject, hoe dit bereikt gaat worden en wat zijn of haar rol hierbij is.

Processen in kaart brengen en laagdrempelige verbeteracties

Vervolgens hebben we de werkprocessen in kaart gebracht. Hierbij gebruiken we verschillende Lean methodieken om in kaart te brengen wat er daadwerkelijk op de werkvloer speelt. We kijken bijvoorbeeld ook naar het halen en brengen van informatie, zowel digitaal als de daadwerkelijke wandelingen op de werkvloer. Met al deze inzichten hebben we de eerste (laagdrempelige) verbeteracties doorgevoerd.

Uitvoeren en borgen

Samen met het opgezette Lean Team en diverse kleinere teams, hebben we de te nemen verbeterstappen geïdentificeerd, uitgevoerd en geborgd binnen de organisatie. Dit zowel ten aanzien van het proces- als de productstandaardisatie.

Kwaliteit van informatie verbeterd
Een voorbeeld van een van de verbeterstappen is de kwaliteit van de informatie die de werkvoorbereiders aanleverden aan de elektromontage. Dit leidde in de praktijk vaak tot discussies, fouten, herstelwerk en efficiency verlies. Aan de hand van een verbeterbord en een weekstart is dit stap voor stap aangepakt. Hierdoor is tot op heden al 0,5 fte op jaarbasis bespaart. De verbeterstappen zijn geborgd in de engineering software en in standaard werkinstructies. De grote besparing leidt ertoe dat er meer werk in dezelfde tijd kan worden verricht.

Standaardisatie
Een tweede voorbeeld is standaardisatie. Aan de hand van productanalyses zijn grote delen geïdentificeerd die voor standaardisatie in aanmerking komen. Deze delen zijn in kaizen events uitgewerkt en dit heeft geleid tot standaard pakketten die tevens in het calculatiesysteem zijn geborgd. Dit heeft ook tot grote efficiency-verbeteringen geleid.

In totaal zijn meer dan 30 verbeteractiviteiten uitgevoerd.

Hoge besparingen gerealiseerd

Aan de hand van een dashboard zijn de successen visueel inzichtelijk gemaakt. Het uiteindelijke resultaat van het verbetertraject? Een doorlooptijdreductie van 50% en kosten (uren) reductie van meer dan 100K.

Start ook met efficiënter werken

Heb jij het idee dat er ‘iets’ beter kan in jouw organisatie maar weet je nog niet wat? Vraag dan de Lean Operational Excellence Quick Scan aan. Deze scan biedt uitkomst voor organisaties die zelf aan de slag willen met verbeteren. Liever een Bureau Tromp consultant die het traject van begin tot eind leidt? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Jelle Marius

Business Development Manager

Jelle Marius heeft ervaring opgedaan bij verschillende organisaties en altijd in samenwerking met klanten. Van financiële dienstverlening, e-commerce en IT naar Lean Six Sigma consultancy. Vanwege zijn brede achtergrond kan hij zich goed inleven in verschillende situaties.

Start ook met efficiënter werken

Heb jij het idee dat er ‘iets’ beter kan in jouw organisatie maar weet je nog niet wat? Vraag dan de Lean Operational Excellence Quick Scan aan. Deze scan biedt uitkomst voor organisaties die zelf aan de slag willen met verbeteren. Liever een Bureau Tromp consultant die het traject van begin tot eind leidt? Neem contact op voor de mogelijkheden.

"*" geeft vereiste velden aan

Gerelateerd
Artikel bekijken

BAM Infra

Lees meer
Artikel bekijken

BBKwadraat

Lees meer
Artikel bekijken

Boehringer Ingelheim Animal Health Operations B.V. in Weesp

Lees meer
Ga naar WhatsApp