Het verschil tussen Lean en Six Sigma

Methode

Het verschil tussen Lean en Six Sigma

Verschil Lean en Six Sigma, welke is beter?

De twee huidige grootmachten in procesverbetering zijn Six Sigma en Lean. Ze zijn beide bewonderenswaardige tools om je processen mee te verbeteren. Alhoewel beiden zeer van elkaar verschillen. Ze zijn verschillend in hun aanpak en de verbetermogelijkheden waar zij zich op focussen.
Lean vs Six Sigma
Iedere methodiek heeft zijn eigen voor- en nadelen en ze zijn beiden ongelooflijk effectief. Het is duidelijk dat zowel Lean als Six Sigma zeer populair zijn in het huidige bedrijfsleven. Als ik kijk naar mijn persoonlijke voorkeur, dan kies ik voor Lean. Hieronder leg ik mijn voorkeur uit op basis van twee kenmerken:

1. Vereist kennis- en ervaringsniveau

Helaas is het behoorlijk lastig om een ervaren werknemer zomaar om te scholen tot een goede Six Sigma expert. In het algemeen is een vereiste dat deze persoon een goed kennisniveau heeft van statistiek. Dit is omdat diegene in staat moet zijn om bijvoorbeeld technieken zoals Defects Per Milion Opportunities (DPMO), p-waarden en hypothesis testing te snappen. Nogmaals is Six Sigma een zeer waardevolle methode, maar goede Six Sigma experts krijgen binnen je organisatie is een lastige.

“Lean heeft zulke eenvoudige concepten dat iedereen binnen een organisatie dit moet kunnen snappen”

Sommige van deze eenvoudige concepten is bijvoorbeeld een opgeruimde werkplek. Ook willen we voorkomen dat er zo min mogelijk overbodig transport is om materiaal en goederen van een plek naar een andere te krijgen.
Uit deze ideeën blijkt al dat Lean een stuk makkelijk is te implementeren dan Six Sigma.

2. In standhouden van resultaten

Wat is de waarde van verbeteringen als de resultaten alleen maar tijdelijk zijn? Nadat je veel tijd en geld hebt gestopt in een verbetering, wil je niet dat deze na een tijd weer verdwijnen. Six Sigma wordt veel door een kleiner team binnen een organisatie toegepast. Als deze weer doorgaan naar een ander project dan bestaat de kans dan de veranderingen langzaam weer terugvallen in oude procedures en gedrag. De realiteit is dat iedere verandering een aantal maanden goed begeleid moet worden om uiteindelijk een blijvend gedragsverandering te realiseren.
Lean, omdat het een meer organisch systeem is, dat wordt geïmplementeerd door ‘de werkvloer’ maar ook wordt onderhouden door deze zelfde werkvloer, leidt tot veel meer betrokkenheid. Doorgevoerde veranderingen met Lean, zijn veel meer blijvend hierdoor.

Lean Six Sigma

Geen enkel systeem is perfect en hierdoor wordt Lean vaak gecombineerd met Six Sigma. In de werkelijkheid worden Lean en Six Sigma gezien als gereedschap van een procesverbeteraar. Deze tools kunnen gezamenlijk met andere methodieken zoals TQM of Agile worden toegepast. Ik ben wel benieuwd:
Welke methode heeft jouw voorkeur als techniek voor procesverbetering? Lean of Six Sigma?

Meer leren?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)

Ga naar WhatsApp