SMART: Wat betekent het precies?

Je hoort het vaak: “werk jij wel SMART of zullen we dit even SMART maken”. Maar wat betekent SMART nu precies en hoe kan jij dit ook gaan gebruiken? In dit artikel vertellen wij je alles over SMART.

SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden

De letters SMART zijn zoals je ziet een afkorting, je gebruikt dit vaak als je, iets wat je aan het doen bent of wilt gaan doen, concreet wilt maken. Hierdoor kan je achteraf makkelijker zeggen of een opdracht of taak is geslaagd. Stel je wilt met jouw salesteam aan de slag met continu verbeteren. Iemand roept dat de afdeling inderdaad beter kan. Maar wat is beter en hoeveel beter kan dit precies?

Specifiek

Je moet met je team duidelijk maken wat je precies wilt bereiken. Bijvoorbeeld meer omzet realiseren in een bepaalde sector is een specifiek doel.

Meetbaar

Het meetbaar maken van het doel is de volgende stap. Meetbaar is bijvoorbeeld het aantal leads dat jouw salesafdeling per maand kan realiseren.

Acceptabel

Het moet niet alleen duidelijk zijn wat jij met jouw team voor ogen hebt, maar iedereen moet hier ook achter staan. We willen inderdaad met z’n allen meer leads gaan genereren omdat we inzien dat dit dé stap is naar meer omzet.

Realistisch

Een duidelijk en haalbaar doel motiveert. Medewerkers krijgen vaak een kick als ze met elkaar een bepaald doel dat uitdaagt hebben behaald. Het verschil tussen uitdagen en over de kling jagen bepaal je met elkaar.

Tijdsgebonden

Als laatste koppel je ook nog een tijdsindicatie aan het behalen van een bepaald doel. In welke tijd moeten wij redelijkerwijs in staat zijn om dit doel te bereiken.

 

Waar moet je op letten bij SMART werken?

De regel ‘meten = weten’ is belangrijk. Wanneer gaat iets goed en wanneer niet. Als je zaken SMART maakt, dan haal je een hoop ruis uit processen. Toch moet je ook goed op letten. Hieronder een aantal tips:

  • Voorkom perverse prikkels als je beloningen gaat koppelen aan doelstellingen. Hierbij moeten kwaliteit en kwantiteit altijd hand in hand gaan. Het afraffelen van gesprekken om aan gestelde doelstellingen te voldoen, leidt op de lange termijn tot ongewenste resultaten.
  • Less is more, geldt zeker bij SMART werken. Als je alles meetbaar en kwantificeerbaar maakt, dan ontstaat er ook een gebrek aan focus. Het is dus belangrijk om bedrijfsdoelstellingen te bepalen en deze verband te laten houden met team- en persoonlijke doelstellingen. Op deze manier weet iedereen hoe hij of zij bedraagt aan het ‘hogere’ doel. Het merendeel van de persoonlijke activiteiten hoeft dus niet altijd SMART gemaakt te worden.
  • Succes vieren, het is een open deur maar wel een belangrijke deur. Het hoeft niet altijd een financiële beloning te zijn (een taart is lekker en een avondje bowlen is leuk). Het moet vooral een moment worden waar iedereen aan terugdenkt als ze werken aan andere doelen die zijn gesteld.

Ook interessant:

 

Ga naar WhatsApp