PROJECT UITGELICHT: Presikhaaf Bedrijven aan het woord

Lean in de overheid

PROJECT UITGELICHT: Presikhaaf Bedrijven aan het woord

Wie?

Harry Vinke, voormalig Sectormanager Industrie bij Presikhaaf Bedrijven en Lean Six Sigma Black Belt.

Waarom zijn jullie begonnen met Lean?

Ook wij staan evenals alle SW bedrijven onderdruk. Om resultaatverbeteringen door te kunnen voeren en te realiseren willen wij onze klanten beter bedienen en relaties voor langere perioden aangaan. Hiertoe zijn wij genoodzaakt om meer klantgericht en efficiënter te gaan werken. Dit was het moment dat we Bureau Tromp hebben ingeschakeld.

De vraag is, hoe doe je dat?

Ik was al eerder bekend met Lean en dit was het moment dat we Bureau Tromp hebben ingeschakeld. Ik ben eerst zelf een Black Belt opleiding gaan volgen en daarna heb ik andere mensen in de organisatie enthousiast gemaakt om verder te gaan met Lean.

 

Hoe reageren werknemers op de veranderingen?

We hebben uit alle lagen van de organisatie, de keten, mensen laten kennis maken met Lean principes d.m.v. Yellow Belt trainingen tevens zijn een aantal collega’s opgeleid d.m.v. Green belt opleiding. Hierdoor creëer je begrip onder je werknemers en zorg je dat iedereen dezelfde taal spreekt. De mens wordt vaak vergeten in het Lean traject terwijl zij diegene zijn die het proces moeten dragen en verbeteren op de werkvloer. Zowel binnen Lean en Sw-bedrijven staan Mens en Klant centraal. Daarnaast zijn er met kleine aanpassingen snelle zichtbare resultaten geboekt waardoor de werknemers ook echt zien dat het nut heeft. Daarnaast is het inzetten van Lean beter te borgen als dit vanuit de intrinsieke motivatie geschiedt dan van bovenaf opgelegd.

Creëren van draagvlak is een goede basis voor de verdere uitrol van Lean.

Kun je 2 concrete resultaten benoemen waar je trots op bent?

  • Het inpakken van een snoeprol was een proces van 26 stappen. Dit hebben we teruggebracht naar 7 stappen.
  • We kregen een order om binnen 2 weken 50.000 bandenplak doosjes te produceren. Dit zorgde voor veel stress, en niemand dacht dat dit haalbaar zou zijn. We begonnen te gehaast met produceren, en het foutenpercentage was erg hoog. Door met een lean bril naar dit proces te kijken, hebben we dit proces zo ingericht dat we met gemak 5.000 doosjes per dag haalden, zonder dat er iemand harder hoefde te werken. En dat ook nog eens met minder mensen.
 
Beide benoemde processen zijn zoals veel processen binnen SW-bedrijven ingericht en georganiseerd om onze werknemers heen. Nu worden processen vanuit klantwens ingericht met het doel maximaal reduceren van de 8 verspillingen in het proces.

 

En nu?

Hiermee is voor Presikhaaf de eerste stap op Lean gebied gezet. Na de trainingen is het nu zaak om vooral aan de slag te gaan en de theorie in praktijk te brengen. Aan het enthousiasme van de medewerkers zal het in ieder geval niet liggen!

Onze consultant Florike in ‘t Veld heeft het project bij Presikhaaf Bedrijven begeleid. Benieuwd naar haar ervaring? Ze ging onlangs terug om een kijkje te nemen hoe het nu gaat. Lees hier haar blog.

 

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.

Ga naar WhatsApp