Stel je wil een Lean training volgen, welke kies je dan? En kies je voor alleen Lean óf in combinatie met Six Sigma? Wat zijn belangrijke aspecten waar je op moet letten bij het kiezen voor een trainer of trainingsbureau? Er is genoeg om over na te denken en hier willen we jou een beetje bij helpen. Want welke Lean training past jou nu het best?
Heel kort over Lean
Even kort de historie van Lean. Het is bedacht door Toyota, alleen noemde zij het geen Lean maar Toyota Production System. Dit is later Lean genoemd (in het Nederlands mager). In Amerika is iets later de term Six Sigma bedacht door Motorola. Six Sigma heeft meer te maken met kwaliteit en Lean heeft te maken met verspillingen. Maar waarom betrekken we nu opeens Six Sigma in dit verhaal? Nou, zij hebben de verschillende niveaus bedacht waarop je getraind kan worden in de methodiek. Van origine zijn er dus alleen Six Sigma Yellow, Green en Black Belts. Later is dit ook overgenomen in de Lean methodiek. Daarom kun je tegenwoordig (eigenlijk pas sinds de jaren ’00) in Nederland Lean Yellow Belt en Lean Green Belt worden.
Welke rol voer je uit?
Die niveaus zeggen iets over de rol die je in de organisatie vervuld. De Yellow Belts zijn vaak de teamleden die in een verbeterteam met Lean (Six Sigma) aan de slag gaan. De Green Belts zijn de projectleiders en de Black Belts diegene die vaak het verbeterprogramma aansturen. Bepaal dus eerst wat je wilt bereiken met je Lean training?
Lean of Six Sigma?
We hebben het al even kort besproken, maar er is dus Lean en er is Six Sigma, er is ook Lean Six Sigma. Waar kies je nu voor? Het belangrijkste is om te kijken naar de organisatie waarin je het wil toepassen. Voor Six Sigma is het belangrijk dat er gegevens (data) beschikbaar zijn. Je wilt immers gaan kijken hoe de kwaliteit van sommige procesoutput afwijkt van de standaard. Hiervoor zijn meetgegevens nodig (of het is op z’n minst mogelijk om iets te meten) en het liefst zoveel mogelijk. Six Sigma leent zich dus vooral voor bulkprocessen. Denk hierbij niet alleen aan fabrieksprocessen, ook verwerking van administratieve gegevens (bijvoorbeeld bij een bank of verzekeraar) kunnen in bulk plaatsvinden.
Wil je aan de slag met het verminderen van allerhande overbodigheden in je eigen werkzaamheden of die van je afdeling? Dan is Lean aan te raden. Lean is een meer praktisch ingestelde methodiek. Oneerbiedig zou je het de boerenverstand-methode kunnen noemen.
Uiteraard kan je ook een combinatie Lean Six Sigma training kiezen. Hierbij worden beide methodieken gecombineerd aangeboden in één Lean Six Sigma training.
Accreditatie en certificering
Dit klinkt saai, maar het is wel erg belangrijk. Er zijn immers veel aanbieders van Lean trainingen te vinden op het internet. Maar hoe kies je nu de juiste? Het is daarom goed om te kijken of deze bedrijven geaccrediteerd zijn door een internationaal erkende instantie. Deze instantie zorgt ervoor dat de trainingen voldoen aan internationaal gestelde maatstaven. Een voorbeeld hiervan is de CSSC (Council for Six Sigma Certification) of het LCS (Lean Competency System). Als je een Lean of Lean Six Sigma training volgt bij een trainingsbureau dat hierbij is aangesloten, ontvang je een internationaal erkend certificaat. Wel zo handig.