Je hebt een lijst met verbeterideeën, maar waar ga je beginnen? Met behulp van de Impact/Effort-Matrix kun je als team een prioritering aanbrengen in je verbeterideeën. En zo bepalen met welke ideeën je als eerst aan de slag gaat!
De Effort/impact-Matrix tool heeft als doel de verhouding te bepalen tussen de mate van inspanning die je moet leveren om een gewenst resultaat te behalen (effort) en wat de invloed daarvan is op de doelstelling(en) van het project (impact). De matrix helpt een keuze te maken waar te beginnen, namelijk met de ideeën met de meest gunstigste verhouding tussen maten van inspanning en impact. Daarom wordt deze matrix ook wel de prioriteringsmatrix genoemd. Bijkomend voordeel bij gebruik van de matrix is, dat je niet gelijk in de actie modus schiet en lukraak aan de slag gaan met ideeën, maar even een pas op de plaats doet voordat je aan de slag gaat.
Meer leren over de Effort/Impact matrix? Boek onze Green Belt training
De matrix kent twee assen, namelijk de ‘effort’ en de ‘impact’ as. Met de ‘effort’ as geef je aan hoeveel inspanning (tijd, geld, energie, risico etc) het kost om het idee uit te voeren. Die kan hoog of laag zijn. Zaken met een lage inspanning genieten de voorkeur.
Op de ‘impact’ as geef je aan in welke mate het verbeteridee invloed gaat hebben op het probleem of de organisatie. Een hoge impact betekent dat het idee een hoge invloed zal hebben op je doelstelling(en). Een lage impact zal niet veel veranderen. Op de assen kun je ook gebruik maken van de mate van veranderbaarheid (x-as) en het effect op de doelstelling (y-as).
Zaken met een lage inspanning en een hoge impact genieten de voorkeur om mee te beginnen.
Stappenplan:
- Teken de matrix, bijvoorbeeld op een brownpaper, met op de X-as de mate van effort of veranderbaarheid en op de Y-as de mate van impact of effect.
- Bepaal gezamenlijk welke definities je hanteert voor de termen op de x- en y-as.
- Plaats de ideeën in de matrix op basis van de twee categorieën
- Begin met de ideeën met de hoogste impact en laagste effort. (Of die met de hoogste veraderbaarheid en hoogste effect.)
Bij de implementatie kun je goed gebruik maken van een aantal Scrum en Kanban principes:
- Zorg dat de ideeën behapbare brokken werk zijn
- Bepaal per idee wat het gewenste effect zou moeten/ kunnen zijn
- Niet te veel tegelijk beetpakken (limiet stellen op zaken die op doing staan)
- Bewaak de voortgang middels een Kanban bord (maak het visueel)
- Als het niet het gewenste effect heeft: inspecteer en pas aan.
Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)