12 tips voor een gemotiveerd lean team en betere resultaten

Methode

12 tips voor een gemotiveerd lean team en betere resultaten

Belangrijk bij de implementatie van Lean Six Sigma is de basis: een gemotiveerd team. Een gemotiveerd en gedreven team maakt namelijk het verschil tussen een succes of tegenvallende resultaten.

Een Lean Six Sigma project dat gebaseerd is op motivatie zal niet alleen resulteren in gepassioneerde teams en een betrokken management, uiteindelijk levert het ook betere resultaten op. Daarom geven wij je 12 tips die zullen helpen bij het aanmoedigen van medewerkers.

lean team coaching

1. Zoek een gepassioneerde leidinggevende

Een gepassioneerde leidinggevende laat zich zien bij meetings, moedigt het team aan en geeft alle benodigde tools om het project succesvol te laten verlopen. Zonder deze persoon zal een Lean Six Sigma project nergens toe leiden.

2. Creëer een gepassioneerd team

Zoek teamleden bij elkaar die kunnen profiteren van de doorgevoerde verbeteringen. Vaak zijn dit de verantwoordelijken van het proces. Het team zelf zal de leidinggevende respecteren als hij zijn sporen al heeft verdiend.

3. Stel de project charter gelijk aan strategische doelstellingen

De project charter bevat alle informatie die de leidinggevende nodig heeft om de juiste beslissingen te maken wat betreft het verbeteren van processen. Door deze gelijk te stellen aan de doelstellingen van de organisatie werkt iedereen aan hetzelfde doel.

4. Stel realistische doelstellingen

Doelstellingen horen altijd haalbaar te zijn. Het enige dat erger is voor een team dan slecht leiderschap, zijn onrealistische doelen. Voor elk Lean Six Sigma project is het uiteindelijke doel om de Cost of Poor Quality te elimineren of te reduceren. Ook al zijn sommige van deze kosten lastig te meten, ze zijn allemaal belangrijk.

5. Pas eerst Lean toe

Om een team echt te motiveren is het nodig om eerst de activiteiten die geen waarde toevoegen te elimineren, voordat je overgaat tot Six Sigma.

6. Zorg voor een gefaseerde aanpak

Tijdens een gefaseerde aanpak blijft de energie van de teamleden behouden. Zie het als een estafette, waar elk teamlid zijn eigen stuk sprint. Pas eerst Lean toe om de verspillingen te reduceren en implementeer daarna Six Sigma op de onderdelen die lastiger zijn om te verbeteren.

7. Beloon

In de ideale situatie kost het de organisatie niets om een beloningsprogramma op te zetten. De medewerkers hebben namelijk al voor besparingen gezorgd door middel van Six Sigma. Deze besparingen kunnen daarom prima geïnvesteerd worden in de medewerkers die dit hebben bereikt.

8. Behoud gemotiveerde en verantwoordelijke leidinggevenden

Een gemotiveerd team wordt gestimuleerd door goed leiderschap. Daarom is het nodig dat de leidinggevende ook beloond wordt voor zijn behaalde resultaten.

9. Beloon het toegeven van fouten

Wanneer leidinggevenden hun medewerkers afstraffen voor het toegeven van fouten, zullen zij deze proberen te verbergen door bijvoorbeeld te liegen. Door medewerkers juist te belonen wanneer zij hun fouten toe durven te geven, zullen zij meer zelfvertrouwen krijgen en gemotiveerder zijn om processen te verbeteren.

10. Introduceer teamleden op de juiste manier

Verstuur e-mails naar elk teamlid wanneer er resultaten bereikt zijn. Dit geeft het team het gevoel dat zij getalenteerd en slim zijn. Wanneer mensen in zichzelf geloven zullen zij meer geneigd zijn om succesvol te willen zijn.

11. Plan follow-up meetings in

Een maandelijkse follow-up meeting of conference calls zijn cruciaal. Ook wanneer het einde van een fase in zicht is of wanneer het team obstakels tegenkomt. Met een hoge aanwezigheid bij de meetings en een goede voorbereiding kunnen oplossingen snel aangedragen worden. Dit motiveert mensen om de draad weer op te pakken.

12. Deel positieve resultaten

Dit verzekert het management en laat aan de medewerkers zien dat Lean Six Sigma echt werkt. Als de medewerkers geen positieve resultaten zien zullen zij denken dat hun werk nergens toe leidt, wat erg demotiverend is. Het delen van positieve resultaten laat de medewerkers zien dat zij het verschil hebben gemaakt.

Gebruik deze tips om de motivatie van het team te verhogen. Een goede start is het halve werk. Succes!

Wil je meer weten over de Lean Team Coach training? Voor meer informatie over kun je altijd contact met ons opnemen op 030 227 0000 of via info@bureautromp.nl . We helpen je graag!

*Wist je dat als je een training volgt bij Bureau Tromp je korting krijgt op je vervolg training?! 
Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.

 

Lees ook het artikel een Wow Lean Team!

Ga naar WhatsApp