Gage R&R en de internethype van 2015: TheDress

Tools | Lean

Gage R&R en de internethype van 2015: TheDress

Wat Gage R&R te maken heeft met de internethype van 2015…

“#TheDress” was in 2015 een trending topic op Twitter. Er is nog steeds discussie over de kleur van deze jurk, aangeschaft voor 50 dollar door Cecilia Bleasdale voor de bruiloft van haar dochter. Er zijn grofweg twee kampen te onderscheiden met betrekking tot de kleurcombinatie van deze jurk: ‘Wit & Goud’ en ‘Blauw & Zwart’. In dit artikel leggen we uit wat #TheDress te maken heeft met een essentieel Lean Six Sigma instrument: Gage R&R.

Zijn betrouwbare meetgegevens ook in jouw bedrijf essentieel? De Gage R&R is een standaardtool voor iedere Black Belt. Schrijf je in voor deze opleiding en word CSSC-geaccrediteerd Lean Six Sigma Black Belt! 

Wat is Gage R&R?

Data verzamelen is een essentieel onderdeel binnen Lean Six Sigma. Bewerkingstijden, doorlooptijden van diensten zoals hypotheekaanvragen en factuurverwerkingen, maar ook gewicht, lengte en breedte van geproduceerde producten zijn voorbeelden van data die verzameld en geanalyseerd kunnen worden.

Het is belangrijk om te toetsen of de verzamelde data betrouwbaar is. Beslissingen nemen op grond van onbetrouwbare data is iets waar we ver van weg willen blijven. Wat als je na verloop van tijd erachter komt dat de weegschaal, waar jij elke ochtend je gewicht op meet, altijd 5 kilo te veel heeft aangegeven? De trainingsschema’s en voedingsplannen die je hebt gemaakt blijken plots overbodig. Uiteindelijk willen we graag beslissingen nemen op grond van betrouwbare data.

Gage Repeatability & Reproducability, afgekort Gage R&R, helpt ons om te toetsen of het gebruikte meetsysteem (de weegschaal) betrouwbaar is. Dat doen we door op basis van statistiek te kijken naar de herhaalbaarheid (repeatability) en reproduceerbaarheid (reproducability) van een meetinstrument. Aan de hand van #TheDress leggen we deze termen verder uit!

Maar eerst de vraag, welke kleuren zie jij in de jurk?:

Repeatability

De betrouwbaarheid van het meetsysteem wordt onder andere bepaald door de factor herhaalbaarheid. Krijg je dezelfde uitkomst als je hetzelfde fenomeen (de jurk) met hetzelfde meetinstrument (een paar ogen van dezelfde persoon) meet? In andere woorden, we kijken naar de mate waarin herhaalde metingen van eenzelfde product door dezelfde persoon onder gelijkblijvende omstandigheden dezelfde waarde opleveren.

Een leuk voorbeeld: In december 2017 was er een Japanse astronaut die claimde dat hij in de ruimte 9 cm was gegroeid. Hierdoor zou hij het risico lopen niet terug naar aarde gezonden te worden. Nadat hij opnieuw zijn lengte had gemeten (herhaalbaarheid) bleek deze Japanse astronaut ‘slechts’ 2 centimeter gegroeid te zijn.

Zojuist heb je een afbeelding van de jurk gezien. Scroll eens naar boven en kijk nogmaals naar de afbeelding van de jurk. Zie je dezelfde kleuren als de eerste keer? Zo ja, dan is je meetsysteem (een paar ogen) consistent.

Echter, betrouwbaarheid op het gebied van herhaalbaarheid alleen is niet genoeg om iets over de totale manier van meten te zeggen. Dat brengt ons bij de volgende factor: Reproduceerbaarheid.

Reproducability

Reproduceerbaarheid zegt iets over de menselijke factor die van invloed is op de betrouwbaarheid van het verzamelen van gegevens: Krijg je dezelfde uitkomst als je hetzelfde fenomeen (de jurk) met hetzelfde meetinstrument (de ogen) laat meten door een ander persoon. We kijken dus naar de mate waarin herhaalde metingen van verschillende producten door verschillende personen overeenkomen.

Laat de afbeelding van de jurk eens zien aan je collega of de persoon die naast je zit. Welke kleuren ziet hij/zij in de jurk?

Conclusie

Door te kijken naar de herhaalbaarheid en de reproduceerbaarheid van een meting kunnen we een goed beeld vormen van de betrouwbaarheid van het meetsysteem waarmee we data hebben verzameld. Als we slechts kijken naar 1 van deze 2 factoren krijgen we geen compleet beeld van de betrouwbaarheid van het meetsysteem. Jij kunt herhaaldelijk dezelfde kleuren herkennen in de jurk, maar wat als je collega andere kleuren in de jurk ziet? We kunnen grote vraagtekens zetten achter de betrouwbaarheid van het systeem.

Hoe is het met de jurk afgelopen? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de jurk daadwerkelijk blauw met zwart is. In de Ellen deGeneres show is Cecilia Bleasdale te zien in haar jurk:

Wat is de verklaring? Alle objecten reflecteren licht, en in die reflectie zitten verschillende kleuren. Je hersens proberen om te compenseren voor de tinten van daglicht: “Sommigen halen dan het blauwe eruit, waardoor de jurk wit en goud wordt. Anderen halen juist het goud eruit en zien dan blauw en zwart.

Gelukkig hebben meerdere mensen naar deze jurk gekeken en zijn we erachter gekomen wat de werkelijke kleuren van deze jurk zijn!

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)

Of deel het in je netwerk:

Ga naar WhatsApp