Hoe combineer je werk en privé op een zo slim mogelijke manier? Dat leeft enorm heb ik gemerkt na mijn vorige blog (nieuwsgierig? Je leest ‘m hier). Na alle enthousiaste reacties dacht ik: hier wil ik meer over vertellen. Het toepassen van Lean beperkt zich namelijk niet tot de werkvloer. Daarom heb ik een klein experimentje gedaan de afgelopen weken. Doel van dit experiment was om te kijken welk effect het verkleinen van batches in de thuissituatie heeft. Kan ik efficiënter leven? Voor ik vertel wat hiervan de uitkomst is, even terug naar de theorie. Wat is een batch eigenlijk?
Lean Management
De principes van Lean Management vinden hun oorsprong bij Toyota in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Ze begrepen bij Toyota heel goed dat ze op een slimme manier moesten werken om hun klanten tevreden te stellen. Zij dachten continu na hoe zij processen efficiënter in konden richten en de kwaliteit van de uitkomst konden verbeteren. Medewerkers realiseren deze continue verbetering zelf, zij hebben namelijk de essentiële kennis over het proces. Door het toepassen van Lean proberen we binnen organisaties altijd zoveel mogelijk flow te creëren. Het product ‘stroomt’ dan zonder onderbrekingen naar de klant. Onderbrekingen, zoals wachttijd, zijn namelijk zonde! Daarom proberen we dit te voorkomen. Het verkleinen van batches kan hiervoor een goede oplossing zijn.
Wat is een batch?
Een batch is een bepaalde hoeveelheid, een ‘groepje’. Deze groepjes worden in vaste hoeveelheid per processtap verwerkt. Een voorbeeld: Als je tien uitnodigingen wilt versturen, wat is dan de snelste manier? Ga je ze eerst alle tien schrijven, vervolgens alle tien adresseren en vervolgens alle tien beplakken met een postzegel? Of schrijf, adresseer en frankeer je de eerste uitnodiging, de tweede, de derde tot je bij de laatste uitnodiging bent? Dit proces bestaat uit drie stappen: schrijven → adresseren → frankeren. In de eerste situatie werk je met een batch van tien stuks: je voert de processtappen uit per batch. Pas als de hele batch klaar is met stap 1 gaan de uitnodigingen door naar stap 2. In de tweede situatie verkleinen we de batch tot één stuk. Dit noemen we one-piece-flow: we voeren het gehele proces uit, maar steeds one piece per keer. Het verkleinen van batches (waarbij one-piece-flow dus de kleinst mogelijke batch is) reduceert doorlooptijden en maakt je flexibeler. Dit komt omdat je in het geval van one-piece-flow de uitnodigingen maar één keer oppakt en direct afrondt. Wanneer je werkt in grotere batches verplaats je de uitnodigingen namelijk meerdere keren om ze vervolgens op een stapel te leggen. Ook worden fouten sneller zichtbaar als je per stuk werkt en je vermindert voorraden (stapels tussen processtappen).
Een eye-opener!
Wil je het met eigen ogen zien? Bekijk dan dit korte filmpje waarin dit proces duidelijk uitgelegd wordt. Een eye-opener! Het triggerde in ieder geval mijn nieuwsgierigheid: wat zou ik daar thuis mee kunnen doen? < (bron: The Lean Workshop)
De resultaten van het experiment (deel I)
Ook thuis werken we in batches. Denk bijvoorbeeld aan het halen van boodschappen voor de hele week en het draaien van volle wasmachines. Ik vroeg me af wat het effect van kleine batches op mijn eigen leven zou kunnen zijn, kan ik efficiënter leven? Voorwaarde vond ik wel dat ik daarbij het milieu en mijn gezinsleden niet extra mocht belasten en bij voorkeur mijn portemonnee ook niet te veel. Maar hey, als het wat oplevert, dan heb ik daar wellicht wel wat extra euro’s voor over (zie ook het onderwerp ‘keuzes maken’ in mijn vorige blog).