Zorg

Mediq: een verbetercultuur creëren

Mediq: het creëren van een verbetercultuur met een aanzienlijke besparing als gevolg

Mediq is een belangrijke speler in de gezondheidszorg. Zij werkt samen met zorgprofessionals, zorginstellingen, huisartsen, zorgverzekeraars en fabrikanten om patiënten te verzekeren van de dagelijkse zorg die ze nodig hebben, thuis of in het ziekenhuis. Het bedrijf is opgericht in 1899, actief in 12 landen en heeft ongeveer 2.500 medewerkers.

Iedere dag rekenen miljoenen patiënten, zorgprofessionals en de zorgverzekeraars op de leveringen van medische hulpmiddelen en zorgoplossingen van Mediq. Om een betrouwbare partner te zijn voor haar klanten focust Mediq voortdurend op het verbeteren van de zorg en de betaalbaarheid ervan.

Mediq wil future proof zijn en inspelen op de veranderingen in de markt. Een verbetercultuur op de werkvloer moet in het bedrijf verweven worden. Met ondersteuning van een Bureau Tromp consultant is draagvlak gecreëerd in de organisatie en zijn diverse verbetertrajecten gestart. Het resultaat? Een besparing van meer dan € 1.000.000 en verkorte doorlooptijden in de levering van producten.

Een verbeterteam en draagvlak

Het hebben van voldoende draagvlak komt nauw samen met of een verbetertraject succesvol wordt of niet. Wanneer een organisatie weinig tot geen draagvlak heeft, zul je merken dat medewerkers minder open staan voor verandering en mogelijk zelfs weerstand zullen bieden.

De basis is gelegd door het opleiden van de medewerkers. Wat houdt de verbetermethodiek Lean Six Sigma in, hoe zet je het in en wat wordt er van je verwacht? Dankzij deze basis is iedere getrainde medewerker in staat om een eigen, klein verbeterproject uit te voeren.

Coaching en ondersteuning

Met een opleiding tot een Yellow Belt of Green Belt ben je er echter nog niet. De medewerkers hebben de kennis, maar de ervaring om daadwerkelijk complexe verbetertrajecten te leiden ontbrak nog. Een Bureau Tromp consultant heeft het team hierbij begeleid en de rol van coach en mentor opgenomen,

‘We zijn trots op het resultaat in besparingen, maar vooral ook op de impact die we hebben gehad op het werkplezier van de medewerkers van Mediq. Met veel plezier zagen we medewerkers groeien in hun rol. Als je eenmaal met de Lean Six Sigma bril naar een uitdaging kijkt ga je mogelijkheden ontdekken die je daarvoor niet zag’ – Reinier Tromp, oprichter Bureau Tromp

Opleiden niet het enige doel

Hoewel de basis van het project voornamelijk bestond uit het creëren van een verbetercultuur, was het opleiden van mensen niet het enige doel. De Green Belts zijn opgeleid om verbetertrajecten te begeleiden. Hier zit ook een stuk praktijkcertificering- en coaching bij. Alle Green Belt projecten maken impact op de snelheid, kwaliteit en vaak ook het werkplezier van de organisatie én de klanten. Echter staat daar een kostenbesparing van minimaal € 25.000 tegenover. De projecten die tot dusver zijn afgerond, waren zo succesvol dat de besparing al gauw opliep tot € 1.000.000. Dit is slechts de indicatie van de eerste projecten, dus de totale besparing zal uiteindelijk vele malen hoger uitvallen.

Start ook met efficiënter werken

Heb jij het idee dat er ‘iets’ beter kan in jouw organisatie maar weet je nog niet wat? Vraag dan de Lean Operational Excellence Quick Scan aan. Deze scan biedt uitkomst voor organisaties die zelf aan de slag willen met verbeteren. Liever een Bureau Tromp consultant die het traject van begin tot eind leidt? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Start ook met efficiënter werken

Heb jij het idee dat er ‘iets’ beter kan in jouw organisatie maar weet je nog niet wat? Vraag dan de Lean Operational Excellence Quick Scan aan. Deze scan biedt uitkomst voor organisaties die zelf aan de slag willen met verbeteren. Liever een Bureau Tromp consultant die het traject van begin tot eind leidt? Neem contact op voor de mogelijkheden.

"*" geeft vereiste velden aan

Gerelateerd
Artikel bekijken

BAM Infra

Lees meer
Artikel bekijken

BBKwadraat

Lees meer
Artikel bekijken

Boehringer Ingelheim Animal Health Operations B.V. in Weesp

Lees meer
Ga naar WhatsApp