Wie is Tim Woods?
Ken jij Tim Woods nog niet? Dan gaan we hier nu direct verandering in brengen. Daarvoor is het belangrijk om te weten wat een verspilling is. De basis van verbeteren is het elimineren van verspillingen. Iedereen die wil verbeteren (en wie wil dat nou niet?!) zou daarom de 8 verspillingen moeten kennen. Of je nou werkt in een ziekenhuis, op een advocatenkantoor, in een winkel of bij de gemeente, deze 8 verspillingen zijn overal te vinden. TIMWOODS is een handig ezelsbruggetje om de verspillingen te onthouden.
Waarom verspillingen elimineren?
Een verspilling is alles dat niet bijdraagt aan het vervullen van de klantbehoefte. Anders gezegd, alles wat geen waarde heeft voor de klant. Het elimineren van verspillingen leidt ertoe dat werkprocessen soepeler verlopen. Dat resulteert erin dat medewerkers makkelijker hun werk kunnen doen en dat draagt bij aan betere kwaliteit, kortere doorlooptijden, lagere kosten en tot slot: blije klanten.
Wat zijn de 8 verspillingen (TIMWOODS)?
- Transport: het verplaatsen van het product of een onderdeel daarvan. Het kost tijd, moeite om het te verplaatsen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de tijd en moeite om in/ uit te pakken en het risico op beschadiging.
- Inventory (voorraad): dit betreft onder andere de kosten voor de fysieke ruimte die een product inneemt, of het onderhoud dat er aan voorraad moet worden gepleegd. Daarnaast kan het veel tijd kosten om in een voorraad de juiste dingen te vinden. Bovenal zit geld “vast” in voorraad en is het daardoor niet mogelijk om dit op een andere manier, die meer rendement oplevert, te besteden.
- Motion (beweging): het gaat om alle beweging die een medewerker maakt die niet noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van het werk. Bijvoorbeeld het op en neer lopen van de werkplek naar een voorraadkast. Beweging kan ook digitaal plaatsvinden, bijvoorbeeld het zoeken naar een document op een computer, of het vele switchen tussen verschillende informatiesystemen.
- Waiting (wachten): De wachttijd die een medewerker ervaart om weer verder te kunnen met het werk. Oorzaken hiervan zijn vaak het wachten op mensen, informatie of materiaal.
- Overproduction (overproductie): Simpelweg het meer of sneller produceren van het product dan dat je het nodig hebt. Van alle vormen van verspilling is dit de ergste. Het zorgt er namelijk voor dat alle andere verspillingen verergeren: simpelweg omdat je de activiteiten meer dan nodig uitvoert.
- Overprocessing (overbewerking): Het te mooi maken van het product of de dienst, terwijl dit geen waarde heeft voor de klant. Hierdoor verlies je onnodig tijd en ben je mogelijk te duur, want je verkoopt “een luxe auto” terwijl je klant genoeg heeft aan “een fiets”.
- Defects (fouten, uitval): als een product of dienst niet voldoet aan de klantwens, dan moet het worden hersteld. Maar ook als een activiteit niet de eerste keer meteen goed is gedaan, dan moet deze opnieuw uitgevoerd worden. Naast het dubbele werk en de verloren tijd daarvan zijn andere voorbeelden bijvoorbeeld de kosten van afgekeurde producten. Mocht een ‘defect’ bij de klant terecht komen, kunnen de gevolgen nog groter zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van imagoschade en de kosten voor klachtafhandeling.
- Skills (vaardigheden): als iemand op een plek werkt die niet aansluit bij zijn talent of passie, kan verminderde motivatie en productiviteit ontstaan. Bovenal staat LEAN voor een cultuur van gezamenlijk en continu verbeteren. Dus als de kennis en kunde van een medewerker niet wordt gebruikt om verspillingen op te merken en aan te pakken, is dat op zichzelf ook een enorme verspilling.
Herken je de letters van TIM WOODS van boven naar beneden?
Volledige eliminatie van alle verspillingen?
Verspillingen zijn bijna nooit volledig uit een proces te elimineren. Een minimale voorraad kan bijvoorbeeld nodig zijn om onverwachte schommelingen in de vraag op te vangen. Hiermee accepteer je de verspilling die dat oplevert. Echter zijn dit uitzonderingsgevallen. Voor elke organisatie en elke medewerker daarbinnen geldt: leer verspillingen in je werk herkennen en ga er mee aan de slag om deze stap voor stap uit jouw processen te elimineren. En houd hierbij het ezelsbruggetje van TIMWOODS vooral in je achterhoofd.
Meer leren?
Wil je tijdens een training zelf aan de slag gaan met verspillingen en leren aan de hand van praktijksimulaties hoe je deze kan herkennen en verminderen? En ben je benieuwd naar wat Lean of Lean Six Sigma voor jouw organisatie kan betekenen? Volg dan één van deze trainingen: