SMED: Single Minute Exchange of Die

De echte Lean filosofie gaat om procesverbetering. SMED is een krachtige Lean tool voor procesverbetering, hiermee kan je omsteltijden in processen en machines verkorten. Ben je al bekend met de term SMED? Het acroniem staat voor Single Minute Exchange of Die.

Nederlands vertaald ‘staat Single-minute’ voor 0-9 minuten (‘enkele cijfers’ in het aantal minuten) en ‘die’ is Engels voor mal. Het veranderen van een mal moet dus in minder dan 10 minuten gebeuren.

Het langer en onnodig aanpassen van een proces zal leiden tot één van de verspillingen van TIMWOODS namelijk wachttijd. In sommige situaties kan het van belang zijn om de geplande en ongeplande wachttijd te verbeteren zodat bijvoorbeeld een machine of proces zo snel mogelijk weer door kan gaan.

Wanneer een organisatie snel op klantvragen wil inspelen, dan is het nodig om resources in het proces om te kunnen stellen. Bij resources moet je denken aan bijvoorbeeld machines, ruimtes en middelen.

SMED in de praktijk

Formule 1

De SMED-methode is goed te vergelijken met de ideale pitstop bij Formule 1. Als Max Verstappen van banden wisselt, wil hij zo snel mogelijk weer weg kunnen rijden. In de Formule 1 wordt constant geïnnoveerd om pitstops nog sneller te maken.

 

Als vergelijk: wanneer autobanden gewisseld worden bij een autogarage duurt dit grofweg 40-50 minuten. Bij een pitstop van de Formule 1 is dit slechts 2-10 seconden. Het is duidelijk dat in de Formule 1 de SMED-methode meer is toegepast dan bij een autogarage.

Productie industrie

Hoge omsteltijden zijn vaak een bottleneck binnen een productieproces. Mensen en machines staan stil en dat kost tijd (stilstand) en geld (verloren kosten van niet gemaakte producten). Met de SMED-methode worden deze tijden teruggebracht. Op deze manier kan er snel van product A naar product B worden overgestapt en kan de productie worden hervat. Dit alles met een zo kort mogelijke omsteltijd.

Podium bij voorstellingen en concerten

Naast een productieomgeving kun je ook denken aan theatervoorstellingen of podiums van concerten. Waarbij een decor binnen zeer korte tijd dient te worden verandert.

Oorsprong van SMED

De grondlegger van het SMED systeem is Shigeo Shingo, een Japanse organisatiewetenschapper. Hij slaagde erin om een aantal baanbrekende verbeteringen te realiseren.

Shigeo Shingo geloofde erin dat elke omstelling op termijn, met de juiste aanpassingen, binnen enkele minuten mogelijk is. Binnen de fabrieken van Toyota en Mitsubishi realiseerde hij omstellingen te reduceren van enkele uren naar drie kwartier. Hij maakte daarbij een splitsing in interne- en externe handelingen. Door continue te verbeteren en het nog effectiever en efficiënter maken van het proces werden omstellingen gerealiseerd binnen drie minuten, een enorme verbetering dus!

Voordelen van de SMED-methode?

De SMED-methode heeft door de verhoogde efficiëntie en flexibiliteit meerdere voordelen:

  • Lagere productiekosten door verhoogde efficiëntie
  • Snellere opstartroutine bij opening van uw fabriek
  • Minder (hoge) voorraden nodig, doordat er sneller gewisseld kan worden van product
  • Gestandaardiseerd proces, waardoor er veiliger omgesteld kan worden
  • Groter aanpassingsvermogen aan de wensen van de klant
  • Verhoogde kwaliteit van de productie
  • Verhoogde moraal onder werknemers, omdat er in minder tijd meer geproduceerd wordt. Een werknemer hoeft minder lang te zoeken naar onderdelen
  • Duurzamere productie, machines staan minder in de standby modus wat weer minder stroomverbruik kost

SMED-stappenplan: in 7 stappen naar een snellere omstelling

Shigeo Shingo onderscheidde 7 stappen om van een lange omsteltijd naar een korte te komen.

 

Herken jij je / jouw organisatie in enkele onderdelen? Dan kunnen wij jou zeker verder helpen in het goed opzetten van een (groot) project! Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Info@bureautromp.nl

Ga naar WhatsApp