Lean wiki

In deze Lean wiki gaan we in op Lean Management ook wel Lean Manufacturing genoemd. Een Lean wiki dus over een management filosofie op het gebied van processen verbeteren. Lean is er in het kort op gericht om máximale waarde voor een klant te creëren. Hierbij moet de verspilling ook nog eens minimaal zijn. Een klant kan hierbij een consument of een zakelijke afnemer zijn van een goed of dienst. Maar ook een collega of leidinggevende kan een (interne) klant zijn van een proces.
De principes van Lean zijn afkomstig uit Japan. De autofabrikant Toyota speelt een belangrijke rol in deze Lean wiki. Zij zijn het namelijk, die ooit begonnen zijn met hun Toyota Production System (TPS). Dit is later Lean gaan heten in de volksmond naar aanleiding van een schrijver die een wetenschappelijk artikel publiceerde over de werkwijze van Toyota.

Wat is Lean nu precies?

Het is simpelweg een gereedschapskist met allerhande tools om verspillingen in processen te verminderen en daarbij de klantwaarde te vergroten. Een belangrijk resultaat dat je wilt bereiken is “Flow”. Je wilt immers dat bij het produceren van een product (of dienst) er geen opstoppingen zijn in het proces. Een opstopping betekent bijvoorbeeld dat iemand moet wachten of dat er een tussenvoorraad wordt gecreëerd. Beide zijn een goed voorbeeld van een verspilling. Er zijn nog 6 andere soorten van verspillingen. Door middel van een Kaizen sessie kun je gezamenlijk alle vormen van verspilling aanwijzen. Ook kan je met behulp van een 5S sessie (weer zo’n handige Lean tool) alle zaken aanwijzen die je moet schoonmaken, opruimen of weggooien. Met behulp van een nieuwe standaard werkwijze zorg je er vervolgens voor dat de werkplek niet binnen de kortste keren er weer op dezelfde manier bijligt.

We hebben nu een paar bekende Lean tools genoemd, maar zo zijn er nog een hele hoop. In dit artikel vind je een overzicht van alle 35 Lean tools.

De relatie met Six Sigma

Dikwijls wordt Lean gecombineerd met Six Sigma. Een Lean Wiki zou niet compleet zijn zonder Six Sigma ook even te benoemen. Six Sigma is het analyseren van processen op basis van gegevens (data) om een zo constant mogelijke kwaliteit van de output te genereren. Dit werkt dus het beste in repetitieve processen waar in bulk wordt geproduceerd. Hierbij kijk je naar de uitzonderingen die het gemiddelde beïnvloeden. Hierop neem je actie om deze te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van 1-liter pakken melk. 99% is precies 1 liter, je concentreert je op die 1% die meer of minder dan een liter bevat. Door beide methodieken samen te gebruiken, elimineer je dus enerzijds de verspillingen in je proces en zorg je anderzijds voor een zo hoog mogelijke kwaliteit.

Meer info?

Ga naar WhatsApp