Help, welke Lean opleiding moet ik kiezen?

Tools | Lean

Help, welke Lean opleiding moet ik kiezen?

Lean opleiding

Je wilt starten met Lean management maar je weet niet welke opleiding hier het beste op aansluit? In deze blog vertellen wij je over alle gangbare Lean opleidingen. Op basis van het beantwoorden van een aantal simpele vragen helpen wij jou bij het kiezen van de best passende Lean opleiding.

Waar wil je Lean voor gaan inzetten?

Lean wordt vaak in één adem genoemd met Six Sigma, maar tussen deze twee zitten best wat verschillen. Wil je aan de slag met alleen Lean, dan kies je uiteraard voor een Lean opleiding, maar wil je ook aan de slag met Six Sigma? Dan kies je het beste voor een combinatie opleiding van Lean en Six Sigma. We hebben een uitgebreide blog geschreven over het verschil tussen Lean en Six Sigma. Even kort door de bocht is het grote verschil tussen deze twee het volgende. Bij Lean leer je door gestructureerd en logisch nadenken alle overbodige stappen uit een proces te halen. Het wordt vaak oneerbiedig ‘boerenverstand methode’ genoemd. Met Six Sigma halen we de data erbij en gaan wij analyseren waar verschillen zitten in de output van een proces. Wij concentreren ons bij Six Sigma op het verminderen van deze verschillen. Weet dus dat als je een Lean Six Sigma opleiding doet, je wel wat statistiek om je oren krijgt.

Kies een Lean opleiding of een Lean Six Sigma opleiding?

Welk niveau Lean opleiding moet je kiezen?

Er zijn 3 verschillende niveaus te onderscheiden bij het kiezen van een Lean opleiding. Deze niveaus houden verband met de rol die je wil gaan spelen in een Lean project. Je hebt de Yellow Belt, dit is vaak een teamlid van een verbeterteam. Deze persoon weet de basis van Lean en kent alle termen. Wil je echter als projectleider van een Lean team aan de slag, dan ben je Green Belt. Hiervoor volg je uiteraard de Green Belt opleiding (net zoals de Yellow Belt, de Yellow Belt opleiding volgt). Het hoogste niveau is de Black Belt. De Black Belt geldt als de Lean Guru binnen een organisatie. Hij of zij weet alles van Lean, stuurt de Green Belts aan. Maar hij zorgt er ook voor dat mensen in de organisatie ‘besmet’ raken met het Lean virus. Hij is sparringpartner van het management en vertelt hen welke stappen zij moeten ondernemen. Afhankelijk van hoe jij jouw rol ziet die je wilt gaan spelen, kies je de bijpassende Lean opleiding.

Welke certificering moet ik kiezen?

Bij het afronden van een Lean opleiding doe je vaak examen en ontvang je een certificaat. Dit certificaat wordt uitgereikt door de opleidingsinstantie waar je de training hebt gevolgd. De waarde van het certificaat is allereerst afhankelijk van het instituut waarbij de trainingen van de opleidingsinstantie zijn geaccrediteerd. Er zijn wereldwijd een aantal van deze accreditatie instellingen (bijvoorbeeld CSSC, ASQ of LCS). Na het doen van het examen ontvang je een certificaat. Met dit certificaat toon je aan over voldoende kennis te beschikken op jouw niveau (Yellow, Green of Black Belt). Maar dit is wel de theorie die je aantoont te beheersen na het volgen van jouw Lean opleiding. Echter kan je ook aantonen wat je mate van praktijkervaring is die je hebt opgedaan met Lean. Dit doe je door middel van een praktijkcertificering.

Kortgezegd, bepaal je de best passende Lean opleiding op basis van deze 3 vragen:

  1. Wil ik Lean of Lean Six Sigma?
  2. Welk niveau pas het beste bij mijn doel?
  3. Ga ik voor theorie of ook praktijkcertificering
Ga naar WhatsApp