Lean Leiderschap: goed voorbeeld doet goed volgen

Methode

Lean Leiderschap: goed voorbeeld doet goed volgen

Lean Leiderschap, hoe gaat dat in zijn werk?

De basisprincipes van Lean zijn vrij eenvoudig te begrijpen. Daarom lijkt een implementatie van Lean makkelijker dan wordt gedacht. We zien vaak dat organisaties de tools van Lean wel inzetten, maar dat het resultaat niet is wat ze er van verwachten. Hoe moet je leiderschap inzetten om beter resultaat te halen?

Houding en gedrag

Lean is veel meer dan een gereedschapskist met tools en technieken. Het gaat bij Lean werken ook om houding en gedrag die in elke laag van de organisatie doorgevoerd moet worden. Het gaat om het creëren van een cultuur van continu verbeteren. Openstaan voor feedback en het met elkaar elke dag een stukje beter willen doen. En het is belangrijk dat het management hierin het goede voorbeeld geeft. Zoals het gezegde gaat: Goed voorbeeld doet goed volgen.

Download Whitepaper: 3 tips snel starten met Lean

Naam(Vereist)
zzp'er?

Manier van Leiderschap

Bij een manager denken we vaak aan iemand die de leiding heeft en boven het team staat. Iemand die zijn of haar team een richting op stuurt en een visie heeft. Maar wat nog belangrijker is, is dat een manager een coachende rol heeft richting zijn team. En dit is precies wat we nodig hebben als we met continu verbeteren aan de slag gaan. In een Lean organisatie zijn  managers vaak op de werkvloer aanwezig. Op de Gemba zoals we dit in Lean taal noemen. Dit is het Japanse woord voor ‘echte plek’, oftewel de werkvloer. Met respect stelt de manager vragen over het werk en staat hij of zij open voor feedback en suggesties van de medewerkers. Hij of zij doet actief mee, maar stelt zich tegelijkertijd bescheiden op. De manier waarop de manager zich opstelt, bepaald voor een groot deel houding en gedrag bij de  medewerkers. Een Lean manager heeft een coachende stijl van leiding geven. Ze worden gedreven door de filosofie van continu verbeteren en daar past het beste een stijl bij die gericht is op coaching en het creëren van een open cultuur, waarin iedereen leert van elkaar. Op deze manier bouw je samen aan een lerende organisatie. Dit is Lean leiderschap.

Bewustwording

Wat ik belangrijk vind als ik bij een organisatie kom, is bewustwording creëren over dit onderwerp. Verbeteren doen we stap voor stap en met z’n allen. Maar het begint wel bij commitment van het management. Dat is de eerste stap. Hoe we dit doen? Door het management mee te nemen in de wereld van continu verbeteren. Door ze anders naar hun rol in het team te laten kijken. En ze te laten zien wat dit oplevert voor de organisatie en zijn medewerkers. Want niet alleen nemen de doorlooptijden af en gaat de kwaliteit van je output omhoog, ook creëer je een prettige en inspirerende werkomgeving voor je medewerkers. Tot slot een ander bijkomend positief effect is dat je als bedrijf op deze manier bezig bent met het verduurzamen van je organisatie. Want minder verspillingen in je proces betekent minder CO2 uitstoot.

Ook benieuwd hoe we het managementteam in jouw bedrijf enthousiast krijgen om met continu verbeteren aan de slag te gaan? Neem gerust contact met ons op!

Brenda van der Werf
Trainer | Coach | Consultant Bureau Tromp

Ga naar WhatsApp