Het derde principe van de 5 Lean principes is ‘One Piece Flow’ ofwel ‘Flow’. Wat betekent dit begrip? Met ‘one piece’ wordt stuksgewijs bedoeld, terwijl ‘flow’ staat voor continue doorstroming. Er is sprake van flow als:
- Een product/kleine batch of dienst door een proces stroomt zonder stil te staan.
- Het product of de dienst wordt eerst helemaal afgemaakt, voordat er aan een nieuw product of dienst begonnen wordt.
- De verschillende processtappen volgen elkaar snel op. Hierdoor komen goederen niet stil te liggen, of worden er diensten geleverd zonder dat er in de tussentijd gewacht moet worden op bijvoorbeeld aanvullende informatie.
Dit wordt binnen de Lean filosofie gezien als de snelste en beste manier om producten en diensten te realiseren. Door middel van onderstaand filmpje wordt duidelijk hoe dit proces er uit ziet.
Wat zijn de voordelen van Flow?
- Door het inbouwen van flow in je proces, zorg je ervoor dat verspillingen als (tussen)voorraden, wachttijd en transport gereduceerd worden.
- Doordat elk product of dienst in bewerking blijft totdat het klaar is, wordt de doorlooptijd aanzienlijk verkort en heb je te maken met minimale voorraden.
- Daarnaast zorgt flow ervoor dat je kwaliteit inbouwt in je proces. Doordat je per stuk of in kleine batches werkt, kun je fouten sneller herstellen en hoef je geen enorme hoeveelheden te corrigeren of weg te doen. Dit zorgt voor meer flexibiliteit.
Voorbeeld One Piece Flow:
Een voorbeeld van One Piece Flow in een productieomgeving is bijvoorbeeld een lopende band met een vast aantal producten of bewerkingsstations. Hierbij is het product dat gemaakt wordt altijd in beweging, van begin tot eind. Dit kan bijvoorbeeld het in elkaar zetten van een auto zijn. Ook in dienstverlenende processen kun je flow inbouwen, bijvoorbeeld bij het afgeven van vergunningen. Je bent dan met 1 vergunning tegelijkertijd bezig die je in een keer helemaal afrondt, voordat je aan de volgende begint. Doordat je steeds een ‘stuk’ helemaal af maakt voordat je aan een volgende begint, werk je veel efficiënter. Je krijgt veel meer ‘stuks’ af dan als jij bijvoorbeeld in batches werkt (zie ook het filmpje hierboven.
Flow kan je natuurlijk ook toepassen op een thuissituatie. Nieuwsgierig naar hoe onze consultant Roos een flow creëerde in haar dagelijks leven en zo een stuk efficiënter leeft? Lees hier haar bevindingen.