De ervaringen van: Wendy Winkelman (4)

De afgelopen maanden deelde Wendy haar ervaringen tijdens de Black Belt training met ons. Nu is ze bezig met de laatste loodjes en vertelt ze hoe zij hier mee omgaat.

De laatste loodjes

Vanmorgen heb in mijn mailbox de laatste materialen ontvangen om het examen van morgen voor te bereiden van Reinier Tromp, onze trainer. Na een check op de uitslagen van het proefexamen zie ik dat ik veel goed heb, maar ook veel fout. Ben benieuwd hoe ik dat ik de loop van de dag ga oppikken. Eerst maar eens met de trein naar Utrecht en onderweg door het materiaal voor het examen bladeren. De accenten die gelegd worden herken ik. Dat is mooi.

Als ik aankom in Utrecht hoor ik mijn medecursisten ook verzuchten, dat het nog niet zo eenvoudig was om het proefexamen goed te maken. In de loop van de dag lijkt het erop dat veel in de wijze van de vraagstelling zit waardoor je op het verkeerde been wordt gezet. Het is wel duidelijk dat je dit ook in de praktijk kan overkomen in je samenwerking met andere Belts.

Een stapje terug

De training is opgezet rondom de structuur van een Lean Six Sigma project. Door in de modules min of meer per fase te werken heeft het mij voorafgaand aan de laatste module even gekost voor ik de rode draad en het onderscheid tussen Lean, Six Sigma en Lean Six Sigma weer scherp had. Met name het ‘wanneer pas je welke statistische bewerkingen toe’ heeft me even gekost. Handen in het haar, door het haar en doorbijten. Het voordeel van Minitab is dan wel dat het je veel informatie geeft, maar de betekenis sijpelde wat langzamer door. Veel oefenen leidt nu eenmaal niet direct tot begrijpen wat je doet en waarom je dat doet. Ik ben nu wel op een punt dat ik het gevoel heb dat het kwartje begint te vallen. Het is ook vooral ontzettend leuk om mee door te gaan. De statistiek die gebruikt wordt, begin ik weer te herontdekken. Het echt beheersen als een routine komt vast weer mettertijd.

De toekomst

Erg benieuwd ben ik naar de ervaringen die we als groep het komende jaar met de Black Belt op zak gaan opdoen. Een aantal van ons zijn al werkzaam in bedrijven die Lean (Six Sigma) hebben omarmd. Aan hen om de cultuur levend te houden. Anderen zitten in een opstartfase of willen er zelf handen en voeten aan geven. Zelf mag ik zeker mede dankzij deze training aan de slag in een nieuwe werkomgeving waar ik onder andere het eerste Lean traject mag gaan inzetten.

Vanuit mijn eigen beroepsveld HRM ben ik zeer nieuwsgierig hoe medewerkers het werken in flow ervaren. En of de betrokkenheid van medewerkers bij hun werk en bij hun klant daadwerkelijk toeneemt.

Het einde nabij

Het samenkomen met deze groep en het discussiëren ga ik missen. Het was ongelooflijk prettig dat iedereen zo open situaties heeft ingebracht en met elkaar kon meedenken. Misschien is het opstarten van een intervisiegroep nog een idee. In elk geval heb ik heel veel energie om in de praktijk te zien wat Lean Six Sigma oplevert en hoe de implementatie verloopt. Ik ga ook zeker proberen het praktijkgedeelte ook met een Black Belt examen te bekrachtigen. Graag doe ik daarbij te zijner tijd een beroep op de zeer professionele begeleiding van Bureau Tromp.

En voor vanavond?

Met wat ik nu weet kan ik aan de slag. Nog even een paar printjes maken met richtlijnen die niet uit het hoofd geleerd hoeven worden. Lekker ontspannen en vroeg naar bed. Morgen uitgerust aan de bak en hopelijk ‘en groupe’ naar huis met een Black Belt op zak.

 

Ga naar WhatsApp