Doe mij maar het Lean menu!

Lean is een managementfilosofie en methodologie die is ontworpen om de efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen te verbeteren. In de horeca kan Lean worden toegepast om de operationele processen te stroomlijnen, de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren en verspilling te verminderen.

In de horeca kan verspilling verschillende vormen aannemen, zoals wachten, overproductie, overbodige bewegingen en voorraden. Door deze vormen van verspilling te identificeren en te elimineren, kan de efficiëntie van de operationele processen worden verbeterd.

Betrokkenheid van de medewerkers

betrokkenheid medewerkers Een ander belangrijk aspect van Lean in de horeca is het betrekken van het personeel bij het verbeterproces. Lean moedigt medewerkers aan om problemen te identificeren en suggesties te doen om de processen te verbeteren. Door medewerkers te betrekken en waardevolle input te verzamelen, kunnen organisaties effectieve oplossingen implementeren en de betrokkenheid van medewerkers vergroten.


De klantbeleving

Daarnaast kan lean ook worden toegepast op het ontwerpen van de dienstverlening en het verbeteren van de klantbeleving (Customer Journey). Door middel van Lean-methodieken zoals Value stream mapping kan de horecasector de klantreis in kaart brengen, de pijnpunten identificeren en de dienstverlening optimaliseren.

Voorraadbeheer

voorraadbeheer Just-in-Time (JIT) voorraadbeheer: Door het toepassen van JIT-principes kan een restaurant de voorraadniveaus minimaliseren en alleen ingrediënten bestellen wanneer ze nodig zijn. Dit vermindert verspilling en kosten, terwijl de productkwaliteit en versheid behouden blijven.

5S-methode

5S-methode: Restaurants kunnen de 5S-methode gebruiken om een georganiseerde en gestructureerde werkomgeving te creëren. Dit betekent niets meer dan het sorteren, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden van de werkplek. Een opgeruimde en georganiseerde keuken kan de efficiëntie verbeteren en het risico op fouten verminderen.
Zeg nou zelf, zou jij hier een hapje willen eten als je wist dat de keuken er zo uitziet?

Het toepassen van lean in de horeca kan leiden tot verschillende voordelen zoals;

  • Een hogere klanttevredenheid
  • Kortere wachttijden
  • Een betere kwaliteit van de dienstverlening
  • Lagere kosten
  • En niet te vergeten, ook een hogere productiviteit

Het is echter belangrijk om op te merken dat Lean geen ‘one-size-fits-all’ oplossing is en dat de implementatie ervan afgestemd moet worden op de specifieke behoeften en uitdagingen van elke horecaonderneming.

Wil jij hier graag meer over weten neem dan gerust een kijkje in ons menu op de website. Ben je enthousiast en wil je een keer proeven wat Lean voor jou kan betekenen neem dan gerust contact met ons op via 030 227 0000 of info@bureautromp.nl 

 

Geschreven door Byron Burgerhof.

Ga naar WhatsApp