De dagstart uitgelicht

Een goed begin is het halve werk!

Een gezamenlijk begin van de dag zorgt ervoor dat je als team nog productiever de dag doorkomt. Een dagstart is de ideale manier om als team bij elkaar te komen voordat iedereen zijn eigen werkzaamheden oppakt. Uiteraard doe je dit dagelijks als je als team hetzelfde werk doet of afhankelijk van elkaar bent voor je werkzaamheden.
Wanneer dit in mindere mate het geval is, kun je er ook voor kiezen om de dagstart 2 of 3 keer per week te doen. Of een weekstart te doen met je team. Hieronder lichten we de dagstart verder toe.

Wat is een dagstart?

  • Een kort, energiek teamoverleg van maximaal 10 tot 15 minuten
  • Liefst in de ochtend, voordat iedereen zijn eigen werkzaamheden oppakt
  • Bestaat uit drie onderdelen: terugkijken op de dag van gisteren, wat kunnen we vandaag verwachten en zijn er zaken die voorbereid moeten worden voor morgen
  • Ieder teamlid heeft een actieve rol en bereidt de dagstart voor zodat hij zijn eigen punten kort kan inbrengen
  • De voorzitter zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt en de belangrijkste dingen worden afgestemd en zonodig vastgelegd
  • Indien het een fysieke bijeenkomst is: staat iedereen voor het dagstartbord

dagstart

Wat zijn de voordelen?

Inzicht: Door als team elke dag kort met elkaar te spreken voordat je met je eigen werk begint, ontstaat er beter inzicht in waar iedereen precies mee bezig is en waar je elkaar nodig hebt.

Focus: Het gezamenlijk nastreven van het teamdoel wordt een stuk duidelijker. Dit maakt dat je met elkaar de goede dingen blijft doen om het doel te bereiken.

Open sfeer: Zo creëer je een sfeer waarin je elkaar gemakkelijker om hulp vraagt of problemen worden blootgelegd.

Vermindert mailverkeer: Er wordt nu direct over zaken gesproken die anders via de mail zouden gaan.

Het belangrijkste van de dagstart is de focus die je als team krijgt op het gezamenlijke doel. De voortdurende verbeteringen en prestaties van de afdeling dienen uiteindelijk een afdelings-of organisatiedoel.

Zes tips voor een goede dagstart

Just do it! Kies een tijdstip en begin. Let op! Ook de dagstart kan je continu verbeteren. Sta er voor open om de dagstart aan te passen wanneer je merkt dat er weerstand ontstaat.

Zorg voor een fysiek/digitaal bord zodat het overleg structuur krijgt.

Rouleer het voorzitterschap. Geef niet alleen de manager van het team de voorzittersrol. Op deze manier creëer je grotere betrokkenheid van ieder teamlid.

Goede voorbereiding: zorg ervoor dat je teamleden betrokken en voorbereid zijn.

Laat de dagstart altijd doorgaan! Door te herhalen ontwikkel je namelijk gewoontegedrag. Zijn er teamleden op vakantie of is de baas er niet? De dagstart must go on!

Gebruik Teams/Zoom of Skype wanneer niet iedereen op dezelfde plaats aanwezig is. Op deze manier spreek je elkaar elke dag zonder dat je fysiek aanwezig moet zijn.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om jouw dagstart op te zetten? Of loopt je huidige dagstart niet zoals je wilt? Neem dan contact op met Bureau Tromp voor hulp, tips of begeleiding van jouw dagstart!

 

Ga naar WhatsApp