Celproductie en het bereiken van flow

Binnen werkprocessen is men altijd op zoek naar flow. De vraag die daarbij vaak naar voren komt is: hoe kunnen we er voor zorgen dat de waarde toevoegende tijd zo groot mogelijk is en dat er continu aan producten wordt gewerkt? Een mogelijkheid om dit op te lossen is het implementeren van celproductie.

Wat is celproductie?

De gedachten achter celproductie is dat men dezelfde dingen op eenzelfde manier kan of moet uitvoeren. Dit is zowel toepasbaar voor administratieve als productieprocessen. Het produceren in cellen groepeert de producten met vergelijkbare karakteristieken in “families” om zo efficiënter te produceren. Het heeft het meeste nut in productieprocessen met een medium volume en medium variatie.

Celproductie en Lean

Bij Lean bestaat een cel uit een nauwe opstelling van mensen, machines of werkstations in de gewenste verwerkingsvolgorde. Je maakt cellen om de stroom van een product of dienst te vergemakkelijken. Dit doe je door door middel van verschillende bewerkingen, waarbij één eenheid tegelijk door het proces gaat, tegen een snelheid die wordt bepaald door de behoeften van de klant en met zo min mogelijk vertraging, wachttijd en andere vormen van verspilling.

Celproductie zorgt voor enorme winsten in productiviteit en kwaliteit en grote reductie in voorraad, ruimte en doorlooptijd. Dit komt door stukstroom, ook wel one piece flow genoemd. Het zorgt voor eliminatie van de meeste vormen van verspillingen.

Maar celproductie is niet altijd de oplossing voor alles. Kijk dus waar je het binnen je proces toe kan passen om de meeste resultaten te behalen.

transformatie celproductie

Van ‘gewone’ productie naar celproductie

Voordelen van celproductie

 1. Reduceren opstart tijd: Doordat producten veel op elkaar lijken kan je continu blijven produceren. Omsteltijden zijn er niet of zijn minimaal waardoor men meer tijd besteedt aan waarde toevoegende activiteiten in plaats van verspillingen.
 2. Reduceren onderhanden werk (WIP): Doorat je producten in één keer verwerkt van begin tot eind is er minder onderhanden werk aanwezig in het proces. Hierdoor verminderen de voorraden aan het begin en aan het eind van het proces.
 3. Reduceren kosten en tijd voor materiaalhandelingen: Doordat je de producten in één keer in een cel maakt, zijn er minder handelingen per product nodig. Dit zorg ervoor dat de handelingskosten per product zullen dalen.
 4. Reduceren materiaalstroomafstanden: Een cel is zo ingericht dat er een optimale stroom is voor het produceren van producten of diensten. De afstand tussen machines is tot een minimum gereduceerd waardoor men minder tijd kwijt is aan beweging of transport afstanden om een product te produceren.
 5. Verbeteren machinegebruik: Machines worden zo ingericht dat ze makkelijk meerdere soorten producten kunnen produceren. Onnodige machines worden verwijderd van de werkvloer. Doordat er minder omstel of opstarttijd is voor machines kan je ze efficiënter gebruiken binnen het productieproces.
 6. Reduceren doorlooptijd: Het verkorten van de opstarttijd, handelingen en productietijd zal zorgen voor een verkorte doorlooptijd per product.
 7. Verbetering kwaliteit: Het produceren gebeurd op een plek in een klein team. Dit zorgt voor verantwoordelijkheid en motiveert het team om dezelfde fouten niet nog een keer te maken. Hierdoor realiseer je sneller feedback en verbeteringen van de kwaliteit.
 8. Makkelijk op en af te schalen: Door mensen breed op te leiden kunnen medewerkers, afhankelijk van de piekbelastingen, breder ingezet worden op die cellen waar het op dat moment het drukst is. Door de opstelling van cellen kunnen er makkelijk meerdere medewerkers in werken.
 9. Beter werkmoraal: Doordat men beter in staat is om sneller kwalitatief betere producten te leveren en men snel invloed kan uitoefenen op het proces zal dit het moraal ten goede komen.

Nadelen van celproductie

 1. Minder intensief machinegebruik: Bij continue flow productie gebruik je de machines voortdurend. De output zal hierdoor lager liggen dan wanneer men massaproductie heeft. Binnen grote organisatie zijn er vaak combinaties van flow productie en cel productie.
 2. Er moet worden geïnvesteerd: Deze nieuwe manier van produceren moet men anders managen en beheersen. Tevens heeft deze nieuwe manier van produceren impact op de voorraadbeheersing.
 3. Rivaliteit: Er bestaat een kans dat er rivaliteit kan ontstaan tussen verschillende cellen. Dit zal voornamelijk samenhangen als de ene cel afhankelijk is van de andere cel en men op elkaar moet gaan wachten. Een goede afstemming en samenwerking is hier dus key.

Nog meer manieren leren om continu te verbeteren?

lss green belt

 

Ga naar WhatsApp