Go Lean, lees een Lean boek.
Nu iedereen veel thuis is, is er ook meer ruimte voor zelfstudie. En dan is een Lean boek een mooie opstap naar het starten met continue verbeteren. Ook kan een Lean boek je de inspiratie geven om vervolgens een hele Lean opleiding te gaan volgen. Maar de vraag blijft, wat zijn de beste en leukste boeken over Lean en Lean Six Sigma die er zijn? In dit overzicht hebben we een top 5 gemaakt van veelgelezen Lean boeken. De selectie is gebaseerd op de ervaringen van onze consultants, maar ook op de ervaringen van deelnemers die deelgenomen hebben aan onze (online) Lean trainingen. We beginnen met het meest duidelijke boek, welke de basis van Lean beschrijft:
1. Lean Six Sigma van A tot Z
Auteur: Bas Kooijman & Reinier Tromp
In de startfase van Lean kun je relatief gemakkelijk (een begin van) succes boeken. Het is echter veel moeilijker om dit vast te houden, laat staan uit te bouwen. Verspillingen nemen daarom vaak na verloop van tijd weer toe.
Toyota
Het standaardvoorbeeld van Lean is natuurlijk autoproducent Toyota. Het lijkt alsof hetgeen dat hiervoor beschreven is niet voor hen opgaat. Wat is er dan zo anders aan dit bedrijf? Het toepassen van echte alle Lean tools, volgens Bas Kooijman. Dit is wat hij samen met Reinier Tromp beschrijft in dit standaardwerk voor iedere Yellow, Green en Black Belt: Lean Six Sigma van A tot Z.
2. Lean Six Sigma voor Dummies
Auteurs: John Morgan en Martin Brenig-Jones
De “voor Dummies” reeks behoort normaal gesproken niet tot mijn favorieten. Door de titel en het schreeuwerige uiterlijk denk je al snel aan Amerikaans managementjargon en weinig diepgang. Onlangs werd ik als onderdeel van een accreditatie toch ‘gedwongen’ Lean Six Sigma voor Dummies te lezen. En dat was uiteindelijk een behoorlijke meevaller. In korte tijd ben je in staat mee te praten over Lean Six Sigma en kun je meepraten over de belangrijkste instrumenten en principes.
Zeer toegankelijk
Lean Six Sigma voor Dummies blijkt een toegankelijk boek, waarin je door middel van praktijkvoorbeelden enthousiast wordt gemaakt over Lean Six Sigma. Het boek kent een gemakkelijke, niet schreeuwerige, schrijfstijl en is voorzien van veel illustraties en tabellen. Ideaal om snel een onderwerp op te zoeken en een hoofdstuk door te lezen.
3. Een Lean Overheid
Auteurs: Paul Huguenin, David Binnerts, Harrie van Gestel
Drie Nederlandse procesadviseurs hebben besloten dit onderwerp uit te diepen in het boekje “Een Lean overheid”. De term ‘boekje’ kun je in deze context vrij letterlijk nemen. Het is maar 76 bladzijden dik, dit zelfs inclusief inhoudsopgave en nawoord. Je leest het zeker in een avondje uit. In het boek bespreken de schrijvers 10 principes van Lean voor overheidsorganisaties. Deze zijn losjes gebaseerd op de vijf principes die Womack en Jones al in de jaren ’90 introduceerden in o.a. hun standaardwerk “Lean thinking”.
Praktisch boekje
Hoewel de inhoud voor wat betreft Lean Six Sigma en Lean Management of Lean Manufacturing dus niet per se vernieuwend is, zit de kracht van het boek in de praktijkervaring en voorbeelden die de schrijvers je hier geven. De principes zijn niet baanbrekend, maar de praktijkvoorbeelden zijn zeker herkenbaar voor iedereen die aan de vooravond van een Lean implementatie staat.
4. Scrum Modellenboek
Auteur: Rik van der Wardt
Rik van der Wardt is een zeer ervaren Lean Six Sigma Black Belt die zich sinds een aantal jaren volledig heeft toegelegd op Agile werken. Net zoals Lean een Agile methodiek is, is Scrum dat evenzeer. Het modellenboek is vooral gericht op teams die al actief met Agile en Scrum aan de slag zijn. Want de theorie die iedereen vertelt is natuurlijk hartstikke mooi, maar hoe werkt het nu echt?
Agile bijbel
De 41 modellen in het boek geven je tips en trucs om elke stap uit de Scrum methodiek zelf te kunnen uitvoeren. Het boek is een praktijkboek, die je erbij houdt bij iedere meeting. Veel visueel werk maakt het Modellenboek tot een echt dagelijks te gebruiken ‘Agile bijbel’
5. Wat is Lean Six Sigma?
Auteurs: Mike George, Dave Rowlands & Bill Kastle
Wij krijgen bij Bureau Tromp vaak de vraag, wat Lean Six Sigma precies is. Dat is lastig uit te leggen in een paar woorden. De zin “met Lean Six Sigma zet je de klant centraal en ga je sneller werken met een betere kwaliteit als resultaat” biedt meestal geen soelaas. Een dergelijke zin lijkt uit een willekeurige reclamefolder te zijn geplukt en de gesprekspartner wil dan meestal ook wel iets meer weten dan dit. Wij zouden er voortaan ook voor kunnen kiezen om in dit soort gesprekken een exemplaar van “Wat is Lean Six Sigma” te overhandigen.
Geschikt voor beginners
Dit boek is zeer geschikt voor de manager of beoogd projectleider die nog niet of nauwelijks kennis heeft van Lean Six Sigma. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel behandelen de auteurs de basis van Lean Six Sigma. In een heldere stijl beschrijven ze de belangrijkste principes van Lean Six Sigma. In het tweede deel gaan ze dieper in de implementatie. Centraal in dit gedeelte staat de DMAIC projectaanpak, waarin iedere fase wordt geïllustreerd met voorbeelden.