Training Within Industry
Training Within Industry (TWI) is ontstaan tijdens de tweede wereldoorlog. In de Amerikaanse staalfabrieken moesten in korte tijd grote groepen nieuwe werknemers worden ingewerkt. Het belangrijkste kenmerk van TWI is het standaardiseren van werkzaamheden. TWI houdt daarom nauw verband met het breder bekende begrip van de SOP (Standard Operating Procedure). In Amerika werd de TWI methode langzaam aan vergeten, maar in Japan wordt deze methode tot op de dag van vandaag nauwgezet gevolgd. In Nederland kent TWI een gestage opmars in de afgelopen jaren. Veel productiebedrijven omarmen inmiddels Training Within Industry. De TWI opleiding bestaat uit 3 onderdelen (modules) welke hieronder worden besproken.
Job Instruction (JI)
Het eerste deel van de TWI training gaat over het aanleren van werkmethodes aan nieuwe operators. Dit gebeurt door ervaren teamleiders. Hierbij is het train-de-trainer principe van toepassing. Teamleiders worden opgeleid om zelf de nieuwe operators te kunnen opleiden. Uiteindelijk kunnen zij ook weer hun nieuwe collega’s zelf gaan begeleiden. De Job Instruction kent de volgende 4 fasen:
- 1. Prepare: bereid de operators voor hoe zij een nieuwe taak moeten gaan uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld door een relatie te leggen met werk dat zij eerder hebben uitgevoerd.
- 2. Present: laat zien aan de operator hoe een taak per deelstap wordt verricht. Benadruk hierbij de keypoints, de meest essentiële punten, per (deel)stap. Op deze manier kunnen bepaalde veiligheidsonderwerpen extra worden benadrukt.
- 3. Try out: in deze stap gaat de operator zelf het proces uitvoeren.
- 4. Follow-up: in de afsluitende stap wordt gecontroleerd of alle stappen zelfstandig kunnen worden uitgevoerd en weet de operator wie hij of zij kan benaderen bij vragen.
Job Methods (JM)
In de tweede module van de TWI opleiding wordt het continue verbeterkarakter toegevoegd. Op deze manier kan worden aangeleerd hoe bestaande werkmethodes ook kunnen worden verbeterd. Dit gaat weer in 4 fasen:
- 1. Breakdown: wat zijn de huidige stappen in een taak?
- 2. Question: wees kritisch bij alle stappen in een taak. Gebruik bijvoorbeeld de 5 x Why methode om hier een goede onderbouwing van te krijgen.
- 3. Develop: verbeter de werkwijze door het weglaten van overbodige stappen (verspillingen) in de werkzaamheden.
- 4. Apply: bespreek de nieuwe werkwijze met de teamleider en operators en voer de nieuwe of aangepaste stappen in. Controleer hierbij op tijdigheid, juistheid en volledigheid.
Job Relations (JR)
JR gaat veel meer over de relatie tussen operators en teamleider en hoe deze te verbeteren en goed te houden. Uiteindelijk draagt dit ook voor een groot deel bij aan de kwaliteit van werken.
Waar in Amerika TWI na het einde van de tweede wereldoorlog langzaam uit beeld verdween, omarmde Toyota in Japan, TWI. Zij namen het op in hun Toyota Production System (TPS), welke de basis vormt van Lean. Zij hernoemden modules, zo werd de JI module het Toyota Job Instructions. Ook in Nederland wordt TWI steeds meer omarmt. Scania zweert inmiddels bij TWI en daar worden alle assemblage medewerkers op deze manier getraind in gestandaardiseerde manier van werken. Hiervoor gebruikten zij SOP’s, maar deze belandden te vaak in een bureaula. TWI is veel meer gericht op het blijven gebruiken en ook verbeteren. Het is daarnaast ook veel praktischer en gebruiksvriendelijker.
Meer weten over TWI?
Wil je meer weten over TWI of zelf aan de slag met TWI? Wij hebben ruime ervaringen en helpen graag, neem contact met ons op voor meer info:
Contact opnemen
Heb je een vraag? Vul het onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.
"*" geeft vereiste velden aan