De afgelopen maanden heeft Wendy al een deel van haar ervaringen tijdens de Black Belt training met ons gedeeld.
Nu ze over de helft van haar training is beschrijft ze hoe ze omgaat met alle theorie die aan bod komt en wat ze vindt van de manier van werken tijdens de training. Heb je haar vorige artikel gemist? Dit lees je hier.
Lopen leer je niet in een dag
Donderdag, start van module 4. De dagen hieraan voorafgaand hebben we veel gedaan. Maar de voorbereiding op de Lean Six Sigma module is inmiddels een weekje weggezakt. Onderweg in de trein is het uitzicht door de mist beperkt. Gelegenheid genoeg om door de stof te bladeren. Het besef groeit dat ondanks mijn inspanning direct na module 3, veel in mist is opgegaan. Uit de gesprekken voorafgaand en aan het begin van de module blijkt dat ik daarin niet alleen sta.
Toch blijf ik me over mezelf verbazen. Voor mij zit de kracht van Lean Six Sigma in de eenvoud van het model en de kern van de filosofie: continu verbeteren en de mens (klant/medewerker) centraal zetten. Maar daarboven in mijn brein is het aan het dwarrelen.
De leerfasen van Maslow
Als HR adviseur en loopbaancoach maak ik graag gebruik van de leerfasen van Maslow. Maslow (1908-1970) ontwikkelt in de jaren ’60 de humanistische psychologie. Zijn behoeftepiramide is zijn bekendste wetenschappelijke bijdrage.
Het model waarin hij de leerfasen beschrijft ziet er als volgt uit:
- Onbewust onbekwaam: de kleine baby die zich niet bewust is van het feit dat hij niet kan lopen.
- Bewust onbekwaam: de peuter die zich bewust is van het niet kunnen lopen, maar niet verder komt dan het leren staan.
- Bewust bekwaam: de peuter die zijn eerste stapjes doet aan de rand van de tafel of aan de hand van een ouder.
- Onbewust bekwaam: de peuter die rondloopt door de kamer.
Het dwarrelen in mijn brein hoort bij de fase tussen bewust onbekwaam en bewust bekwaam. Ik weet dat ik delen mis en weet delen wel maar kan deze nog niet altijd in elke situatie toepassen. Ook mis ik voor mezelf het overzicht in wat ik wel en niet weet. Voor mij geldt dat ik pas het gevoel heb kennis te beheersen als ik het uit kan leggen aan anderen. Dat betekent dat ik wederom het cursusmateriaal doorneem en er mijn eigen handleiding van maak. Als ik mijn eigen handleiding niet meer nodig heb dan weet ik dat ik onbewust bekwaam ben. Ik draai op de automatische piloot Lean Six Sigma projecten.