Een Lean Quick Scan als nieuwjaarsgeschenk

December is altijd de periode om terug te blikken op het afgelopen jaar. Hoe kijk jij hier zelf op terug? Vraag jij je wel eens af waarom processen op je afdeling stroperig verlopen? Waarom je elke keer weer dezelfde discussies hebt, of wat de toegevoegde waarde van bepaalde werkzaamheden zijn? Als je als manager nog geen inspiratie voor je jaarplan hebt, kijk dan vooruit en geef jezelf of je afdeling een Lean Quick Scan cadeau als nieuwjaarsgeschenk!

Wat is een Lean Quick Scan?

Onze consultants voeren een Lean Quick Scan uit, hierbij onderzoeken ze het functioneren van de afdeling en de huidige processen. De naam zegt het al: een Quick Scan geeft je in een korte periode (2-3 weken) een gedetailleerd beeld van waar de belangrijkste kansen, knelpunten en verbetermogelijkheden liggen. Ook geeft de scan inzicht in het besparingspotentieel, zo wordt duidelijk op welke kosten jouw organisatie kan besparen.

Mijn ervaring is dat Quick Scans kunnen helpen bij het creëren van draagvlak, doordat medewerkers en het management al vanaf het begin worden betrokken bij het inzichtelijk maken van verbeterkansen, zonder dat het al te veel tijd kost.

Hoe werkt een Lean Quick Scan?

Met een Lean Quick Scan wordt er vanuit verschillende invalshoeken naar een afdeling of proces gekeken. We maken daarbij gebruik van technieken van de DMAIC-cyclus, maar dan kleinschaliger.

 

voorbeeldleanquickscan

 

Ter illustratie van onze aanpak: we starten met een gezamenlijke aftrap om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en de scope te bepalen. Vervolgens inventariseren we de kansen en knelpunten in processen met behulp van interviews, beschikbare data uit jouw systemen en documentatie. In een gezamenlijke sessie visualiseren we de proces(sen) en valideren we de uitkomsten van de inventarisatie. Dit leidt tot een gedragen voorstel voor verbetermogelijkheden waar je concreet mee aan de slag kunt.

Bovenstaande aanpak kan uiteraard worden aangepast aan jouw wensen. Heb je na de Quick Scan behoefte aan begeleiding van een consultant die het traject van begin tot eind begeleidt? Dat is ook mogelijk! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Voor wie is de scan interessant?

De Lean Quick Scan is voor afdelingen die hun processen willen verbeteren, maar niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken. Misschien herken jij de volgende vragen en vind je het moeilijk om deze te beantwoorden:

  • Hoe creëer ik draagvlak binnen mijn afdeling voor verandering?
  • Waar begin ik als ik wil optimaliseren?
  • Hoe breng ik processen en activiteiten in kaart?
  • Hoe herken ik knelpunten in een proces?
  • Wie is de klant en wat wil de klant?
  • Hoe geef ik taken de juiste prioriteiten?
  • Hoe geef ik ‘continu verbeteren’ een blijvende plek op mijn afdeling?

Goede voornemens zijn er om waar te maken, toch? Happy New Lean! Op naar een vernieuwde, geoptimaliseerde organisatie in het nieuwe jaar.

Ben jij benieuwd naar de Lean Quick Scan?

Vraag dan nu een Quick Scan aan. Wil je daar nog een schepje bovenop doen door in een verbeterproject begeleiding van een consultant te krijgen? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Ga naar WhatsApp