Wat maakt nu dat sommige organisaties erin slagen om efficiënter en slimmer te werken terwijl andere organisaties dit niet lukt? Dat is een populaire vraag van veel organisaties bij het begin van een verandertraject tot efficiënter werken. Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: omdat succesvolle organisaties denken dat het mogelijk is, maakt dat het mogelijk wordt.
“Whether you believe you can do a thing or not, you are right” is een uitspraak van Henry Ford. In zijn column verwijst Jim Womack naar deze uitspraak. Maar wat staat hier nu eigenlijk?
- Als je denkt dat je iets kunt bereiken, dan krijg je waarschijnlijk gelijk;
- Als je denkt dat je iets niet kunt bereiken, dan krijg je waarschijnlijk gelijk.
Is dit nu een uiting die past bij mensen die geloven in het bestaan van de Amerikaanse droom of is zit hier toch een diepere waarheid in? Er zijn immers ook voorbeelden van vergelijkbare uitspraken die verder teruggaan in de geschiedenis.
Een Big Hairy Audatious Goal
Geloven dat het mogelijk is zie je terug bij het werken met Hosin Kanri (strategy deployment). Strategy deployment is het proces waarmee een organisatie de missie, visie en strategische doelen vertaald naar kleinere operationele doelen.
Bij Hosin Kanri heb je een “Big Hairy Audatious Goal” (BHAG). Een BHAG is een uitdagend, maar haalbaar doel. Hiermee creëer je een situatie waarin een organisatie duidelijk de stip op de horizon ziet. Daarmee gaat de organisatie geloven dat het mogelijk is.
De dagstart laten werken
Cursisten vragen tijdens trainingen vaak of een dagstart echt werkt in de praktijk. Meestal is de ervaring achter deze vraag dat zij het al eens eerder probeerden, maar niet het gewenste effect had. Of de vraagsteller neemt aan dat collega’s hier toch niet in mee willen. Het veranderen van gedrag van mensen is niet altijd eenvoudig en vereist soms een lange adem.
Wat in ieder belangrijk is bij de implementatie van dagstarts, is dat je denkt dat ze succesvol zullen zijn. Visualiseer dat het wel lukt.
De weg naar efficiënter werken
Op de weg naar efficiënter werken zul je vaak in situaties komen waarin je op zoek moet naar oplossingen. Om die oplossingen te vinden is het belangrijk om aan te nemen dat die oplossingen er zijn. Wanneer je dit niet doet, zal het lastiger zijn om de oplossingen ook te zien.
Jim Womack noemt: “Thinking you can’t” een van de ergste vormen van verspilling, want het houdt je tegen om andere vormen van verspilling te ontdekken. Gebruik die gedachte om nieuwe energie te vinden en je te richten op andere verbetermogelijkheden.
Auteur: Willem-Jan van der Knaap