Welke opleiding moet ik kiezen?

Welke opleiding moet ik kiezen?

Ga je een Lean of Lean Six Sigma opleiding volgen, dan kun je kiezen uit een aantal niveaus: Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt en Black Belt. Hieronder leggen we uit wat het verschil is en kan je beslissen wat het beste bij jou past.

De Yellow Belt opleiding

  Wanneer kies ik voor een Yellow Belt?

Je kiest voor een Yellow Belt training wanneer je basiskennis wilt opdoen over Lean en Six Sigma. In een kort tijdsbestek leer je de basis van Lean en Six Sigma en maak je kennis met de meest gebruikte instrumenten. Na de training heb je voldoende bagage om te kunnen deelnemen aan Lean Six Sigma projecten in je bedrijf.

Bij de Yellow Belt training is geen onderscheid tussen de Lean of Lean Six Sigma training.

Wil je na afloop van de Yellow Belt verder gaan, kun je ervoor kiezen een Green Belt of Black Belt training te volgen.

  Wat moet je doen om het Yellow Belt certificaat te krijgen?

Onze Yellow Belt opleiding bestaat uit een aantal onderdelen:

 • De opleiding zelf: tijdens een intensieve trainingsdag leer je de achtergrond van Lean en Six Sigma én brengen we het geleerde direct in praktijk met interactieve werkvormen en een simulatiegame
 • Zelfstudie: met onze boekenlijst en whitepapers plaats je het geleerde in een theoretisch kader
 • Follow-up: na afloop ontvang je een toegangscode tot een e-learning module. Je kunt op een interactieve manier de belangrijkste stof nogmaals de revue laten passeren
 • Certificering: na afloop van de opleiding ontvang je een Lean Six Sigma Yellow Belt certificaat.

De Orange Belt opleiding

  Wanneer kies ik voor een Orange Belt?

Onze Orange Belt training is voor mensen die, naast de basis van Lean Six Sigma, ook de belangrijkste tools zelf in de praktijk willen brengen. In twee dagen doorlopen we aan de hand van een simulatie de DMAIC-projectstructuur. Hierbij leggen we een aantal tools uit en passen we ze direct toe, zoals Value Stream Mapping en Root Cause Analysis. Na afloop heb je een duidelijk beeld van wat een LSS-verbetertraject is en hoe je zelf een aantal instrumenten in de praktijk kunt toepassen. Je bent een geschikte medewerker op lopende en nieuwe verbeterprojecten.

Bij de Orange Belt training is geen onderscheid tussen de Lean of Lean Six Sigma training.

  Wat moet je doen om het Orange Belt certificaat te krijgen?

Onze Orange Belt opleiding bestaat uit een aantal onderdelen:

 • De opleiding zelf: in twee trainingsdagen leer je de achtergrond van Lean en Six Sigma én brengen we het geleerde direct in praktijk
 • Zelfstudie: met onze boekenlijst en whitepapers plaats je het geleerde in een theoretisch kader
 • Follow-up: na afloop ontvang je een toegangscode tot een e-learning module. Je kunt op een interactieve manier de belangrijkste stof nogmaals de revue laten passeren
 • Certificering: na afloop van de opleiding ontvang je een Lean Six Sigma Orange Belt certificaat.

De Green Belt opleiding

  Wanneer kies ik voor een Green Belt?

Een Green Belt is dé opleiding voor jou als je de projectleider wilt worden van verbeterprojecten. Tijdens de Green Belt opleiding leer je alle relevante instrumenten uit de Lean (Six Sigma) toolbox, maar komt vooral de toepassing in de praktijk aan de orde. Je gaat uitgebreid oefenen met de instrumenten en kunt ze ook direct toepassen in je eigen werkpraktijk.

Bij de Green Belt maak je de keuze of je voor de Lean Green Belt of Lean Six Sigma Green Belt gaat. Het verschil zit vooral in het benaderen van data-analyse. Bij de Lean Six Sigma Green Belt wordt uitgebreid stilgestaan bij de data analyse die met behulp van Minitab wordt uitgevoerd. Bij een voldoende resultaat bij je examen ontvang je het CSSC Lean Six Sigma Green Belt certificaat.

De Lean Green Belt zal bij een voldoende resultaat op het examen het LCS Level 1b – Lean Green Belt certificaat ontvangen.

Je kunt er ook voor kiezen om tijdens een praktijkopdracht gecoacht te worden door onze ervaren Black Belts en zo je praktijkcertificering Green Belt te behalen. Dit kan voor zowel een Lean als een Lean Six Sigma Green Belt project.

  Wat moet je doen om het Green Belt certificaat te krijgen?

Onze Green Belt opleiding bestaat uit een aantal onderdelen:

 • De opleiding zelf: tijdens een intensief trainingsprogramma (6 lesdagen voor de Lean Six Sigma Green Belt en 5 lesdagen voor de Lean Green Belt) leer je de achtergrond van Lean en Six Sigma én brengen we het geleerde direct in praktijk met verschillende simulaties.
 • De opleiding bevat huiswerkopdrachten, waarin we onder meer verdiepen op de geleerde instrumenten en die toe te passen op jouw werksituatie.
 • Bij de Lean Six Sigma Green belt maken we gebruik van Minitab voor de data analyse.
 • Zelfstudie: met onze boekenlijst en whitepapers plaats je het geleerde in een theoretisch kader.
 • Tijdens de training ontvang je een toegangscode tot een e-learning module. Je kunt op een interactieve manier de stof nogmaals de revue laten passeren.
 • Examen: op de laatste trainingsdag maak je het Green Belt examen. Wanneer je hiervoor slaagt ontvang je direct het Lean Six Sigma Green Belt certificaat van CSSC of het LCS Lean Green Belt level 1b certificaat.
 • Wanneer je als Lean Green Belt je praktijkopdracht succesvol afrond, ontvang je het LCS certificaat Level 1c.

De Black Belt opleiding

  Wanneer een Black Belt training volgen?

Het hoogst haalbare Lean Six Sigma niveau is Black Belt. Met de Black Belt ben jij hét aanspreekpunt voor Lean Six Sigma binnen jouw organisatie. Je bent in staat om zelf complexe verbetertrajecten uit te voeren, begeleid Green Belts en bent aanspreekpunt voor het management. Tijdens de training leer je alle ins en outs van Lean Six Sigma en bereiden we je voor op de zware rol van Black Belt. Deze opleiding is opgesteld volgens de ‘Body of Knowledge’ van de ASQ (American Society for Quality). Onze Black Belt training wordt gegeven door een ervaren Master Black Belt die, naast de trainingsuren, beschikbaar is voor coaching op afstand. Daarnaast kun je er voor kiezen om tijdens je praktijkopdracht gecoacht te worden (on-the-job) door onze ervaren Master Black Belts.

Ook kan je kiezen voor de Lean Black Belt. Ook hier worden alle Lean toolings besproken en word je voorbereid als aanspreekpunt voor het management op het gebied van verbeterprojecten. Aan het einde van de training doe je het LCS Lean Black Belt examen, Level 1c, en bij een voldoende resultaat ontvang je het certificaat.

  Wat moet je doen om het Black Belt certificaat te krijgen?

Onze Black Belt opleiding bestaat uit een aantal onderdelen:

 • De opleiding zelf: tijdens een intensief trainingsprogramma (5 blokken van 2 dagen) leer je van een Master Black Belt de achtergrond van Lean en Six Sigma én brengen we het geleerde direct in praktijk.
 • Zelfstudie: met onze boekenlijst en whitepapers plaats je het geleerde in een theoretisch kader. Ook bevat de opleiding verschillende huiswerkopdrachten, waarin we onder meer verdiepen op het gebruik van Minitab.
 • Tijdens de training ontvang je een toegangscode tot een e-learning module. Je kunt op een interactieve manier de stof nogmaals de revue laten passeren.
 • Individuele begeleiding: je kunt gedurende je opleiding gebruik maken van coaching op afstand van onze Master Black Belt.
 • Examen: op de laatste trainingsdag maak je het Black Belt examen. Wanneer je hiervoor slaagt ontvang je direct het Lean Six Sigma Black Belt certificaat. Daarnaast kun je optioneel via de IASSC een online examen afnemen.
 • Wanneer je als Lean Black Belt je praktijkopdracht succesvol afrond, ontvang je het LCS certificaat Level 2a.

Certificering en accreditatie

Onze opleidingen zijn opgesteld volgens de body of knowledge van de ASQ (American Society for Quality). Daarnaast zijn we geaccrediteerd door het CSSC en het CRKBO.

Voor de Lean trainingen zijn wij geaccrediteerd door LCS (Lean Competency System).

Ga naar WhatsApp