2 Lessen in processen: Olifantenpaadjes

Lean Six Sigma, een methodiek waarmee processen verbeterd kunnen worden voor klanten én medewerkers.

Onze Consultant Rik van der Wardt weet de theorie levendig te maken door middel van onderstaand filmpje over olifantenpaadjes. Wat hebben olifantenpaadjes met Lean Six Sigma te maken? Lees hier Rik zijn uitleg.

Onderstaand filmpje is één van de leukste filmpjes die ik ken. Het gaat over olifantenpaadjes. Dat zijn paadjes die ontstaan doordat aangelegde wegen en paden zo onlogisch op elkaar aansluiten, dat we geneigd zijn een sluiproute te nemen om energie of tijd te winnen. Het is een mooie metafoor voor wat je ziet gebeuren bij slecht ontworpen bedrijfsprocessen.

De video geeft twee lessen over het ontwerp van processen mee:

  1. Praat met gebruikers van het proces (zowel klanten als medewerkers): alleen door te praten met klanten en door diverse ontwerpen uit te proberen kom je er achter wat werkt. Een proces moet klanten geven wat zij willen, maar ook werkbaar zijn voor medewerkers. Omdat het lastig is in één keer het beste ontwerp te maken, betekent het soms dat je moet werken met een pilot proces en in een aantal iteraties tot het optimale proces komt.
  2. Mensen laten zich niet tegenhouden: ook al hang je sancties aan ongewenst gedrag, de drang om de kortste weg van A naar B te nemen is voor velen groter dan de angst voor sancties. Zorg daarom dat jouw bedrijfsprocessen zo goed zijn afgestemd op wensen van de gebruikers dat men op de gebaande paden blijft. Dat kan in mijn ogen alleen als men zelf iets heeft aan de handelingen die in het proces zitten (what’s in it for me).

Lean Six Sigma is een methodiek waarmee processen verbeterd kunnen worden voor klanten en medewerkers. Een methodiek die helpt olifantenpaadjes tegen te gaan. Daarbij start je altijd bij de wens van de eindklant door jezelf de vraag te stellen: waar willen mijn klanten voor betalen of op wachten? Alleen door de wens van klanten echt goed te begrijpen kun je een proces ontwerpen zonder olifantenpaadjes.

Ga naar WhatsApp