Just in Time en Lean
Just in Time (JIT) is een logistieke methode die bedoeld is om (tussen)voorraden te beheersen. Het streven is om de goederen die je nodig hebt ‘zo laat mogelijk, maar toch op tijd’ te leveren. Dat zorgt ervoor dat je nauwelijks voorraden hoeft aan te houden in je proces. En gezien vanuit het perspectief van de 8 verspillingen van Lean, levert dat je een aantal voordelen op:
- Verspilling van voorraad: deze spreekt voor zich. Het voorkomen van onnodige voorraad is dusdanig belangrijk, dat er een aparte categorie verspilling voor is gemaakt.
- Verspilling van transport: goederen die eerst in een magazijn worden gelegd voordat ze naar productie gaan, moeten twee keer worden getransporteerd. En dat is een verspilling.
- Beweging: wanneer er onnodig veel voorraad wordt aangehouden, moet de fabriek ook groter worden. En dat brengt weer extra bewegingen met zich mee.
Tot slot zal het duidelijk zijn dat het aanhouden van voorraad simpelweg geld kost. Oftewel, het voordeel van Just in Time is duidelijk. Just in Time (JIT) is niet alleen een Lean term, maar ook een uitspraak die ons dagelijks leven heeft gehaald. Lever je bijvoorbeeld tijdens je studie een verslag in om 23:55 uur op de dag van de deadline, dan is dat niet ‘op het nippertje’, maar ‘just in time’. En in feite is dat hetzelfde als Just in Time in de context van Lean. Maar waarom wil je op het nippertje klaar zijn en niet ruim op tijd?
Van push naar pull
Een proces omschakelen van push naar pull productie met Just-in-Time is in de praktijk best ingewikkeld. Het is belangrijk dat het proces op een logische manier is ingericht en er een continue flow zit in de productie. Daarom hangt Just in Time nauw samen met de Lean-termen takttijd, flow en pull.
Ketenafhankelijkheid
Het verkleinen van voorraden en het toewerken naar Just in Time heeft ook een belangrijk nadeel. Al bij een kleine verstoring van aanlevering ergens in het proces, bestaat het risico dat het hele proces stil komt te liggen. Het proces lijkt dus erg op een lopende band, waarbij de productiestappen naadloos op elkaar aansluiten. Doordat er geen speling aanwezig is, heeft een storing in een processtap direct gevolgen voor de volgende processtappen, waardoor kettingreacties en domino-effecten op kunnen treden.
Bedrijven zoeken de oplossing voor deze ketenafhankelijkheid door het inzetten van slimme voorraadsystemen, waarbij de grenzen tussen de klant (de fabriek) en leverancier vaak verdwijnen. Bedrijven geven bijvoorbeeld realtime toegang tot elkaars voorraadsysteem om zo te zorgen dat voorraden altijd op peil blijven. In dat geval spreken we van co-makership.
Meer weten over Just in Time, verspillingen, takttijd, flow en pull? In onze Lean Green Belt training vertellen we je er alles over!