Hoe kan ik mij officieel certificeren in Lean of Lean Six Sigma?
Laten we starten met een klein beetje historie. Het is allemaal begonnen bij Toyota in de jaren ’30. Zij hebben het Toyota Production System ontwikkeld. Dit is later in Amerika aangevuld en toen is het Lean Management (of Lean Manufacturing) gaan heten. Motorola en later General Electric (ook uit Amerika) hebben Six Sigma ontwikkeld. Zij zijn diegene die de kennisniveaus (Belts) hebben bedacht (Yellow, Green en Black Belts). Doordat Lean en Six Sigma vaak in combinatie worden gebruikt, zijn er dus ook Lean Six Sigma Belts ontstaan. Belts voor alleen Lean zijn pas in de afgelopen jaren bedacht. In Amerika kennen ze geen Lean Yellow, Green en Black Belt maar heten deze niveaus Lean Bronze, Silver en Gold.
Welke certificeringen zijn er?
Diverse organisaties wereldwijd houden zich bezig met de standaarden voor Lean (Six Sigma) en waar de opleidingen voor Yellow, Green en Black (soms Orange, White etc.) aan moeten voldoen. Welke zijn dit? Hieronder maken we een verdeling van organisaties die zich met Lean Six Sigma opleidingen bezighouden en organisaties die zich focussen op alleen Lean trainingen:
- Lean Six Sigma
- American Society for Quality (ASQ)
- International Association for Six Sigma Certification (IASSC)
- Lean
- International Independent Board for Lean Certification (IIBLC)
- Lean Compentence Research Center (LERC)
- ASQ, Shingo institute, SME & AME (samenwerkingsverband van 4 kwaliteitsinstituten)
Zoals je ziet zijn er diverse organisaties die zich bezighouden met dé officiële standaard voor Lean of Lean Six Sigma trainingen. Doordat dit niet wettelijk bij één organisatie is belegd kan ook eigenlijk niemand aanspraak maken op de titel van de officiële instantie. Je kan je dus bij diverse instanties laten certificeren tot Yellow, Green of Black Belt.
Welke certificering moet ik kiezen?
Welke de beste is durven wij niet te vertellen. Uiteindelijk gaat het niet alleen om de inhoud van de training of het af te leggen examen, maar ook om het opleidingsinstituut en haar trainers die de trainingen verzorgen. Hebben trainers veel praktijkervaring, waardoor ze veel voorbeelden kunnen geven? Wat is de inhoud van de trainingen? Gaat het alleen maar over Lean (Six Sigma) of worden ook gerelateerde zaken (teamontwikkeling, verandermanagement, leiderschap etc.) in de trainingen behandeld. Bepaal zelf wat voor jouw situatie het meest geschikt is.