Slimmer werken,
blije klanten

Wat is een Lean team coach?

Een Lean team coach helpt bij het begeleiden van Lean transformaties en verandermanagement. De coach is verantwoordelijk voor het uitdragen van de Lean principes en het delen van kennis en methodieken. Verder zorgt hij of zij ervoor dat continu leren en verbeteren (de Lean filosofie) onderdeel wordt van het bedrijfs-DNA.

Waarom heb je een Lean team coach nodig?

Lean is een succesvolle filosofie waarmee je processen kan verbeteren. Veel bedrijven die met Lean werken, hebben hun organisatie naar een hoger niveau weten te tillen. Toch zijn er ook gevallen bekend waar bedrijven enthousiast met Lean starten, maar waarbij de transities niet van de grond komen. Hierdoor kunnen medewerkers snel hun enthousiasme verliezen. Dit zorgt ervoor dat er soms met scepsis naar Lean wordt gekeken.

Ten onrechte, want Lean bevat zeer efficiënte tools die medewerkers in staat stellen de kwaliteit van producten en dienstverlening te verbeteren. Als je dit als organisatie wil bereiken, moet je een perspectief voor de lange termijn ontwikkelen die aansluit op de Lean principes. Daarnaast moet je medewerkers faciliteren, zodat ze Lean kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden. De Lean team coach speelt daarbij een sleutelrol.

Het komt bij Lean implementaties vaak voor dat de aandacht voornamelijk uitgaat naar procesanalyse en methodieken. Er wordt minder gefocust op de rol van de medewerkers, hun perceptie en emotie die gepaard gaat bij veranderingen. Deze zijn echter cruciaal. Als medewerkers weerstand ervaren bij veranderingen, is de kans groot dat de analyses en methodieken minder goed worden uitgevoerd. Een Lean team coach heeft oog voor beide aspecten en ondersteunt het team in de transitie.

Wat doet een Lean team coach?

De coach ondersteunt de teams in het samenwerken. Hij of zij zorgt ervoor dat de teams een gedeelde verantwoordelijkheid nemen en zelforganiserend of zelfsturend te werk gaan. Om de samenwerking te verbeteren, kunnen teams bijvoorbeeld gebruik maken van een dagstart: een dagelijks overleg van 10 tot 15 minuten. Tijdens de dagstart wordt de voortgang van operationele taken en mogelijke knelpunten in het proces besproken. De coach overziet dit proces door structuur aan te brengen in het overleg en taken te verdelen. Zo wordt voor elke medewerker inzichtelijk wat er van hem of haar wordt verwacht.

Verder waarborgt de coach de medewerkersbetrokkenheid en biedt waar nodig afstemming voor zaken die het team overstijgen. De rol van een Lean team coach is in veel opzichten vergelijkbaar met een Scrum master, die zich richt op het faciliteren van Agile werken.

Hoe word je een Lean team coach?

Een Lean team coach heeft kennis van de Lean Six Sigma methodiek en praktijkervaring met het uitvoeren van verbeterprojecten. Hij of zij heeft een Lean Six Sigma Green of Black Belt certificering en heeft de ambitie om verandermanagement-vraagstukken op strategisch niveau op te pakken. Een Green- en Black Belt zijn niet genoeg om een Lean bedrijfscoach te worden. Je moet aanvullend een Lean team coach certificering behalen middels een training.

Tijdens deze training worden verschillende thema’s behandeld en krijg je verschillende instrumenten aangereikt om binnen organisaties met verandermanagement aan de slag te gaan. Je leert:

  • Hoe je de Lean filosofie en de toegevoegde waarde hiervan overbrengt aan teams en individuen
  • Hoe je de procesvolwassenheid en overige verandermanagement-modellen van een organisatie in kaart brengt
  • Het behandelen van tools voor het uitvoeren van stakeholder analyses
  • Hoe je teaminterventies uitvoert en ervoor zorgt dat teams zelfsturend of zelforganiserend te werk gaan
  • Je teamleden hoe zij om moeten gaan met conflictsituaties

Bovendien leer je hoe je jezelf als coach kan verbeteren. Je maakt kennis met vakinhoudelijk coachen en leert technieken om effectief feedback te geven en te ontvangen. Al deze instrumenten helpen je jouw ervaringen met Lean, en de voordelen hiervan, met teams en individuen te delen. Je stimuleert teamgenoten om continu te verbeteren, waardoor de Lean filosofie onderdeel wordt van het bedrijfs-DNA.

Wil je ook aan de slag als Lean team coach? Volg dan de 4-daagse Lean Team Coach training bij Bureau Tromp:

Start je opleiding als Lean team coach

Ook interessant: 

Heb jij behoefte aan een Lean team coach binnen jouw organisatie of wil je hier advies over ontvangen? Neem contact op via 030 227 0000 of info@bureautromp.nl. We plannen graag vrijblijvend wat in. 

Over de auteur: Bureau Tromp

Chat openen
1
💬 Heb je hulp nodig?
Hi! Kan ik je ergens mee helpen? Open de chat en stel je vraag.