Voorraadbeheer met FIFO

Als organisatie heb je vaak te maken met voorraden. Volgens de principes van Lean is voorraad een verspilling, maar helemaal onmisbaar is voorraad niet. Dan zouden we bijvoorbeeld een lege supermarkt inlopen. Niet echt heel prettig, toch? In bepaalde situaties is het dus noodzakelijk om voorraden aan te houden. Hoe ga je alleen zo goed mogelijk met je voorraad om, zodat het geen verspilling wordt? Een manier om voorraad te beheren is het FIFO-principe.

Wil jij weten wat FIFO is en hoe het helpt om verspilling te voorkomen? Lees dan vooral verder.

Wat is FIFO en waarom wordt het toegepast?

FIFO is een afkorting voor het Engelse ‘First In First Out’. Met andere woorden ‘wat als eerste binnenkomt, gaat er als eerste weer uit’. Dit is een principe dat wordt gebruikt om voorraad te beheren, wat heel aantrekkelijk kan zijn voor een organisatie. Het wordt veelal toegepast op producten die onderhevig zijn aan:

  • Houdbaarheid of bederf
  • Onderhevig aan verandering

FIFO in de supermarkt

Een welbekend voorbeeld van een industrie die veel te maken heeft met bederf of een houdbaarheidsdatum is een supermarkt. Om te voorkomen dat producten over hun houdbaarheidsdatum heen gaan passen ze het FIFO-principe toe. Door de nieuwe producten (met een langere houdbaarheidsdatum) achter in het schap te plaatsen zodat de oudere producten vooraan liggen, bevordert een supermarkt de verkoop van oude voorraad. Dit voorkomt dat producten weggegooid moeten worden.

Dit principe geldt ook voor producten die onderhevig aan verandering zijn, zoals elektronische producten. Een consument koopt liever de nieuwste telefoon of tablet, dan een oudere versie. Voordat de nieuwe versie in de winkel ligt wil je dus eerste de oude verkocht hebben. Dit voorkomt dat je uiteindelijk blijft zitten met een oudere versie van een product die je wellicht niet meer kan verkopen of tegen een gereduceerd tarief moet aanbieden.

Het tegenovergestelde van FIFO is LIFO (Last In First Out). Deze laatste variant wordt bijvoorbeeld vaak toegepast bij een reorganisatie, waarbij de nieuwe werknemers het eerst worden ontslagen.

Lean en FIFO in de praktijk

Het principe van FIFO wordt heel veel toegepast, van supermarkten tot en met ons eigen huishouden. Denk bijvoorbeeld aan het aanvullen van de koffiemaling in een blik, waarbij je eerst het laatste restant eruit haalt om die vervolgens weer bovenop toe te voegen aan de nieuwe verse koffiemaling. Daarnaast komt FIFO ook voor in bijvoorbeeld de IT-branche. Waarbij data wordt behandeld op basis van aankomst. Wellicht werk je zelf ook FIFO als het gaat om een mail in je mailbox? Of pak je wel eens een taxi? Dan word je meestal verzocht om de taxi die vooraan in de rij staat te pakken. Deze staat namelijk het langst te wachten en mag dan als eerste weg.

Er zijn zelfs systemen of stellingen die organisaties helpen om het FIFO-principe toe te passen. Een bekend voorbeeld zijn de schappen in een supermarkt. Sommige schappen zijn namelijk zo ontworpen, dat automatisch het product met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan komt te liggen. Dit zijn de schappen die onder een hoek zijn geplaatst. Je pakt het product eruit, en de nieuwere producten schuiven vanzelf naar voren.

Zo zijn er vele andere voorbeelden waarbij het FIFO-principe (automatisch) wordt toegepast. Binnen Lean wordt FIFO veel toegepast om verspilling te voorkomen.

Bekijk de video en leer alle verspillingen kennen

Ook interessant:

Ga naar WhatsApp