Slimmer werken,
blije klanten

Veranderen in verbinding

Hoe kan je het beste verandering aanbrengen binnen een organisatie? Door met elkaar in verbinding te staan. Continue verbetering, zorgt dat er verandering nodig is. Het is belangrijk dat mensen hierin anders werken en leidinggevenden anders aansturen, waardoor het continu verbeteren in het DNA van de mensen en de organisatie zitten. 

Mensen werken vanuit gewoonte op hun manier, maar ook door hun ervaring en de organisatie waarvoor de ze werken. 

Problemen structureel oplossen  

In verschillende trajecten begeleid ik mensen om problemen structureel op te lossen. Het doel is dat mensen dit uiteindelijk zelf kunnen. Dit blijkt in de praktijk totaal anders te zijn, soms staat dit op een lager pitje, vanwege de ‘waan van de dag’. Een belangrijk element in het werk is, dat je met elkaar in verbinding bent, dus dat je aandacht hebt voor de ander. Alleen zo kan je samen kijken naar de zaken die je wil veranderen. Dat klinkt heel logisch: iemand die aandacht voor jou heeft als persoon, daar deel je makkelijker iets mee dan met iemand die bijvoorbeeld alleen maar naar het resultaat van je werk kijkt. Als je verbinding staat, ga je gemakkelijker met elkaar in gesprek en je kunt dan bijvoorbeeld ook goed feedback ontvangen. Je voelt dat de ander oprecht in jou geïnteresseerd is.  

Methodieken 

Tijdens het begeleiden van mensen is het belangrijk om erachter te komen wat precies de kern van de vraag is. Waarom stagneert het project nu en wat ligt hier daadwerkelijk aan ten grondslag?  

Stel, je wilt een dagstart opzetten. Het doel is om meer structuur aan te brengen in het overleg. Hieruit bleek dat ondanks de gedane inspanningen het nog geen team effort was. De manager bleef de lead houden, als zij er niet was, ging het overleg niet door. Ze vond het moeilijk om de verantwoordelijkheid bij de medewerkers te leggen en daardoor kwam er automatisch veel werk bij haar terecht. Met dat nieuwe inzicht ging ze de volgende dagstart in. 

Wat betekent in verbinding zijn
Het gaat om oprecht geïnteresseerd zijn in de persoon die tegenover je zit. Je kunnen inleven in de situatie en de uitdagingen die iemand heeft.  

Daarnaast veel (open) vragen stellen, zo kun je je een goed beeld vormen van iemand en zijn/haar situatie. Mijn ervaring is dat ik me enorm kan voorbereiden op gesprekken maar wanneer ik de voorbereiding loslaat en er open in ga, er eigenlijk een veel mooier gesprek ontstaat en we dan samen precies tot de kern komen. 

Heb jij ook behoefte aan het veranderen in verbinding? Neem dan contact met ons op of lees deze 3 tips voor het toepassen van Lean

Michelle Rieu

Over de auteur: Bureau Tromp

Chat openen
1
💬 Heb je hulp nodig?
Hi! Kan ik je ergens mee helpen? Open de chat en stel je vraag.