Slimmer werken,
blije klanten

Wat is een Lean Six Sigma Purple Belt?

De opleidingsniveaus van Lean Six Sigma zijn heel overzichtelijk. De meeste mensen snappen zonder verdere uitleg dat een Black Belt een hoger niveau is dan een Yellow Belt. De keuze om de niveaus aan te duiden als belts is afkomstig uit de vechtsport en is voor het eerst geïntroduceerd door Mikel J. Harry. Sindsdien is het de wereldwijde standaard geworden. Wist je dat er ook een Purple Belt is? In deze blog vertellen we er alles over.

purple belt

Van Yellow Belt naar Black Belt

Maar welke niveaus zijn er nu precies? De meest gebruikte belts binnen Lean Six Sigma zijn de Yellow Belt, de Green Belt en de Black Belt. Daarnaast kennen we de Master Black Belt (degene die de Black Belt op mag leiden), de White Belt en de Orange Belt. In de afbeelding kun je zien hoe die zich ten opzichte van elkaar verhouden. Wil je meer uitleg? Bekijk dan de video over ‘Welke Lean Six Sigma Belt moet ik kiezen?‘.

Naast de meest bekende belts, kennen we ook opleidingen als de Blue, Red of Purple Belt. Dit zijn Lean Six Sigma opleidingen met een specifiek accent. De Blue Belt is bijvoorbeeld gericht op het leidinggeven aan Lean, en de Red Belt legt het accent op de cultuurverandering en de soft skills die nodig zijn. De Lean Six Sigma Purple belt is de mengvorm van deze twee. Immers, als je rood en blauw met elkaar mengt krijg je paars.

Waarom een Lean Six Sigma Purple Belt?

Onze ervaring leert dat de zachte kant van een Lean Transformatie minstens zo belangrijk is als de harde, instrumentele kant. In 2017 is dit onderzocht door Matthias Holweg, Bradley Staats en David Uptop. Zij hebben gekeken naar de mate waarop Lean bij organisaties ook op lange termijn succesvol blijft. Het artikel dat zij hierover schreven is gepubliceerd in de Harvard Business Review.

Uit het onderzoek kwamen vijf oorzaken voor het mislukken van Lean Transformaties naar voren:

  1. Tekort aan ondersteuning van het management: wanneer ondersteuning van het management onvoldoende is, blijkt dat na het oorspronkelijke enthousiasme een organisatie uiteindelijk weer terugvalt in oude gewoonten.
  2. Gebrek aan visie: Zonder duidelijk verhaal is het lastig om Lean blijvend onderdeel uit te laten maken van de organisatie.
  3. What’s in it for me? Veel organisaties gebruiken Lean voor het doorvoeren van kostenbesparingen in plaats van het oplossen van pijnpunten van medewerkers. Op korte termijn kan dat succesvol zijn, op lange termijn is het onvoldoende.
  4. Betrokkenheid van medewerkers: Coach medewerkers tijdens hun projecten. Zorg ervoor dat het team gemotiveerd blijft.
  5. Van project naar project springen: Zorg ervoor dat je een project goed afrondt in plaats van met meerdere projecten tegelijk te starten. Denk na over hoe je terugval gaat voorkomen en wie verantwoordelijk is voor het nieuwe proces.

De rode draad in dit onderzoek is de zachte kant van de verandering. In de traditionele Lean Six Sigma opleidingen ligt het accent op de instrumenten, maar dat is dus maar de helft van het verhaal. Als de menskant achterblijft, lukt het niet om Lean op lange termijn succesvol te houden. Daarvoor is de Lean Six Sigma Purple Belt bedoeld.

De Lean Six Sigma Purple belt richt zich op mensen die leiding geven aan een Lean Transformatie. Tijdens de opleiding leer je niet alleen de theorie en inhoud van Lean, maar staan we vooral stil bij de veranderkundige aspecten die verantwoordelijk zijn voor het lange termijn succes van een Lean Transformatie. Denk aan het coachen van medewerkers, het managen van de verandering, omgaan met weerstand en het succesvol uitdragen van een visie op Lean. Met de Purple Belt leer je de valkuilen uit het onderzoek van Holweg, Staats en Uptop te ontwijken.

Meer weten over de Lean Six Sigma Purple Belt?

De Purple Belt richt zich op ervaren projectmanager, programmamanagers, veranderkundigen en adviseurs. Voorkennis van Lean is niet noodzakelijk, maar wel een pré. Bureau Tromp organiseert de Purple Belt als maatwerkoplossing op basis van een in company traject. Wil je meer weten? Neem contact met ons op via info@bureautromp.nl of 030 227 0000.

Ook interessant:

Over de auteur: Reinier Tromp

Reinier Tromp is een ervaren Lean Six Sigma Black Belt. In 2010 heeft hij samen met Bas Bureau Tromp opgezet. Het is voor Reinier telkens weer een uitdaging om zijn klanten zo goed mogelijk te helpen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het team van Bureau Tromp ook zelf iedere dag een stukje beter functioneert. Reinier heeft naast een studie Autotechniek ook een Bedrijfskunde studie aan Nyenrode afgerond. Voordat hij Bureau Tromp heeft opgericht, heeft hij gewerkt bij diverse adviesbureaus in de rol van Lean Six Sigma Black Belt. Reinier is zeer fanatiek wielrenner en woont samen met zijn vriendin en twee dochters in Zoetermeer.

Chat openen
1
💬 Heb je hulp nodig?
Hi! Kan ik je ergens mee helpen? Open de chat en stel je vraag.