blije klanten
Wat is een Pugh Matrix? (+ voorbeeld)
Je Lean Six Sigma project is inmiddels aardig gevorderd. Zo heb je gemeten en de meetgegevens geanalyseerd. Je weet daarom wat de grondoorzaken zijn en hebt wat ideeën over oplossingen. Maar welke oplossing is nu het beste? Je kunt tenslotte niet alles tegelijkertijd veranderen. Hiervoor is de Pugh Matrix ontwikkeld. Lees in 3 minuten wat de Pugh Matrix is en leer hoe je hem toe kan passen in de praktijk.
Waarom heet het Pugh Matrix?
Een Pugh matrix is een methodiek voor het vergelijken van verschillende oplossingen of scenario’s op basis van verschillende criteria die je gebruikt tijdens de Improve-fase van je Lean Six Sigma project. De Pugh Matrix is ontwikkeld door Stuart Pugh (1929 – 1993). Stuart Pugh werkte als ingenieur bij diverse fabrieken en later als professor aan de University of Strathclyde in Glasgow. Daar heeft hij onder andere het principe van Total Design uitgewerkt. De Pugh Matrix of Decision-matrix-method is daar onderdeel van.
Hoe werkt het?
Je vergelijkt mogelijke oplossingen aan de hand van criteria. Daarvoor vul je een matrix in.
Horizontaal staan de mogelijke oplossingen. Verticaal vind je de criteria waarop je de oplossingen beoordeelt, waarbij de criteria zijn voorzien van een wegingsfactor. Je vermenigvuldigt de score per criteria met de wegingsfactor en telt de deelscores bij elkaar op. Vaak zie je dat de huidige situatie als mogelijke oplossing of baseline wordt opgenomen in de matrix. Op die manier krijg je een gevoel bij de omvang van de verbetering die je realiseert. Een Pugh Matrix maak je in 5 stappen.
- Bepaal de mogelijke oplossingsrichtingen
- Bepaal de belangrijkste criteria waaraan een oplossing moet voldoen
- Geef een wegingsfactor mee aan de criteria. In sommige gevallen wegen alle criteria even zwaar. Kies er dan voor om alle criteria een wegingsfactor 1 te geven.
- Scoor de oplossingen op de gekozen criteria
- Bepaal de totaalscore en bekijk welke oplossing het hoogste scoort.
Je kunt er ook voor kiezen om stap 1 en 2 om te draaien, dus eerst criteria bedenken voordat je oplossingen kiest. In de praktijk zien we echter dat de mogelijke oplossingen al min-of-meer bedacht zijn voordat je ze objectief wilt vergelijken.
Voorbeeld
Je bent de eigenaar van een goedlopend hotel. Veel klanten weten je te vinden via je eigen website, waar ze rechtstreeks een kamer bij je boeken. Je merkt echter dat je website wat verouderd begint te raken en je een steeds grotere groep klanten via sites als booking.com krijgt. Voor deze groep klanten draag je een percentage van de omzet af aan het boekingsplatform. Je overweegt nu of je een nieuwe site met nieuwe boekingsmodule wilt bouwen en besluit daarvoor een Pugh Matrix te gebruiken. Hieronder zie je hoe je dat kan doen.
De uitkomst is dat oplossing 3, een nieuwe boekingsmodule op een nieuwe site, de best gewaardeerde oplossing is.
Meer weten?
Wil je meer weten over de Pugh Matrix? In onze trainingen ga je praktisch aan de slag met deze, en vele andere, praktische Lean Six Sigma tools. Bekijk onze trainingspagina’s voor meer informatie.