We dansen de POLCA… of toch Kanban?

Tools | Lean

We dansen de POLCA… of toch Kanban?

Tijdens de Polka-dans vlieg je in hoog tempo over de dansvloer. Mateloos populair was deze dans in de 19e eeuw. Met zijn kort-kort-lang-stappen komt er geen einde aan de mogelijkheden en afwisselingen. Onder begeleiding van ritmische bassen een opzwepend geheel. Deze blog gaat echter niet over de prachtige dans, maar over het werkvoorraad beheerssysteem POLCA, wat staat voor ‘Paired-cell (with) Overlapping Loops of (circulating) Cards with Authorization’.

Quick Response Manufacturing (QRM) voor maatwerkproducten

Voor de inrichting van je organisatie maakt het uit of je standaardproducten fabriceert (massaproductie) of maatwerk producten maakt voor veel verschillende klanten. Lean werkt goed voor beide type organisaties. Echter, is er onder aanvoering van Rajan Suri een specifieke methodiek ontwikkeld voor organisaties die maatwerk producten fabriceren. Deze methodiek heet Quick Response Manufacturing (QRM).

polca

Dergelijke organisaties hebben de uitdaging dat ze goed moeten plannen en efficiënt om moeten gaan met hun beschikbare productietijd. Je kunt je voorstellen dat als je voor veel verschillende klanten maatwerk producten maakt dat je telkens moet omschakelen. Veel variatie dus. Met Lean zou je dergelijke variatie het liefst beperken. Met QRM omarm je deze variatie juist en zorg je ervoor dat je flexibel om kunt gaan met wisselende klantvraag met specifieke eisen.

Waarom gebruik je POLCA?

Om de productieafdeling goed in deze variatie te ondersteunen wordt POLCA gebruikt. Het is vergelijkbaar met een Kanban systeem. Echter voegt POLCA er een dimensie aan toe. Zo is Kanban een pullsysteem gebaseerd op het vervangen van onderdelen of producten als ze zijn opgebruikt. Als je echter zeer veel verschillende maatwerk producten maakt, moet je enorme tussenvoorraden aanhouden. Dat is niet werkbaar en POLCA lost dit op.

Hoe werkt POLCA?

POLCA werkt, net als Kanban, met een (digitaal) kaartsysteem. De POLCA kaart geeft een opdracht aan een toeleverende afdeling om een specifiek onderdeel te maken dat nodig is voor een product. Die afdeling plant het werk in en gaat ermee aan de slag. Bij het afleveren van de POLCA kaart met het bijbehorende onderdeel kan vervolgens de volgende afdeling weer aan de slag. De afdeling geeft daarmee bovendien aan dat er weer capaciteit vrij is voor meer werkzaamheden. Een nieuwe POLCA kaart wordt vervolgens aan hen verstrekt.

Deze loop herhaalt zich eindeloos tussen de werkstations, waarbij uiteraard een strakke planning essentieel is. Maar de voordelen zijn geweldig. Goed uitgevoerd, zijn alle werkstations op hoge capaciteit aan het werk en produceren alleen producten die nodig zijn om aan de diverse klantvraag te voldoen. Zodoende kunnen maatwerk producten binnen korte tijd geleverd worden en de kosten van tussenvoorraden worden beheerst. Dit is een noodzakelijke skill om de voorkeur van klanten te krijgen en te behouden. Een bijvangst daarbij is dat fouten snel geconstateerd worden en opgelost kunnen worden.

Verschil tussen POLCA en Kanban

Zowel Kanban als POLCA zijn communicatiemiddelen tussen afdelingen. Het unieke verschil is dat POLCA een tweeweg communicatiemiddel is. Waar Kanban slechts aangeeft, dit is op, maak/bestel mij bij. Zegt POLCA, dit heb ik voor je gemaakt, wat kan ik nu voor je maken? Voor als je maatwerk producten maakt een zeer effectief middel!

Wil je verder praten over QRM en POLCA? Ik zie je op de dansvloer…

 

Ga naar WhatsApp